Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrana i vino korisna je, pametna, dobro napisana knjiga, potrebna profesionalcima i atraktivna za širu gastro publiku

hrana-vino-knjiga-lukez

Hrvatski sommelier klub prošlog je mjeseca objavio opsežnu i lijepo ilustriranu knjigu Hrana i vino. Riječ je o prijevodu talijanske knjige Il cibo e il Vino, koju su 2007. godine izdali Fabrizio Maria Marzi i Rossella Romani, i koja na više od 400 stranica, uz obilje atraktivnih fotografija izlaže glavna načela usklađivanja vina i hrane.

Knjiga se u originalu sastoji od 11 poglavlja, dok je hrvatskom izdanju dodano 12. poglavlje koje se bavi lokalnim slaganjem gastronomije i vina. To je poglavlje napisao ugledni zagrebački sommelier Željko Bročilović Carlos.

Poglavlja su logično podijeljena, na ona koja se bave temeljnim znanjima poput evolucije okusa u kojem se objašnjavaju porijeklo i karakter okusa i struktura kompozicije hrane, preko tehnike kušanja i ocjenjivanja hrane i tehnike usklađivanja hrane i vina, do specifičnih poglavlja koja obrađuju pojedina gastronomska područja i grupe sastojaka.

hrana i vino

Pojedine preporuke u knjizi izazivaju, naravno, polemike i kad je riječ o talijanskom tekstu, i kad se radi o hrvatskom dodatku. Nikako se, primjerice, ne bismo složili s prijedlogom da se uz škampe servira pušipel, jer su škampi teksturalno baš raskošno bogati, pa će odmah uništiti tako lagano vino.

No, kao što kaže Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba i spiritus movens ovog izdanja, ljepota gastronomije jest, među ostalim, u stalnom izazovu sukobljavanja mišljenja i ukusa.

Hrana i vino iznimno je korisna knjiga, koja prvi put u Hrvatskoj detaljno sistematizira načela usklađivanja gastronomije i pića, pa bi je ugostiteljski profesionalci svakako trebali pročitati. Nadalje, knjiga je je dovoljno pitko pisana i odlično prevedena, pa je atraktivna za šire čitateljstvo zainteresirano za dobro kuhanje i fina vina. Objavljivanje Hrane i vina odličan je potez Hrvatskog sommelier kluba.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.