Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U subotu se Zagrebu održava Whisky Leaks, ekskluzivni sajam vrhunskih i rijetkih whiskyja

whisky-leaks-g

Whisky Leaks jedno je od najduhovitijih i najtočnijih imena za sajam specijalnih whiskyja iz malih neovisnih destilerija, koje ne možete kupiti ni u dobro opskrbljenim trgovinama pićem.

whisky-leaks

Nakon što je na dosadašnjim sajmovima domaća publika pokazala živi interes za whisky, vrijeme je za ambiciozni, specijalizirani butikni sajam koji će predstaviti najprogresivnije trendove u industriji whiskyja. “Trend potražnje za specijalnim, rijetkim i neotkrivenim whiskyjima koji u svijetu raste godinama, počeo je prazniti male povijesne destilerije,“ kaže Zlatko Ivkić, vlasnik organizatora sajma tvrtke Fine stvari, “Taj trend naše je tržište uglavnom zaobišao, zato ta dragocjena pića želimo predstaviti hrvatskoj publici prije nego što postanu nedostupna.”

whisky-leaks-serkinic

Hrvoje Šerkinić (Fine stvari) organizator Whisky Leaksa

Whisky Leaks ispravno sugerira da će whisky u subotu teći na sve strane. No naziv ovog novog sajma semantički se povezuje i sa suvremenim značenjem riječi leaks, objavom tajnih informacija kroz vrlo rijetke, specifične whiskyje.  Jer Fine stvari bave se, među ostalim, tajnim whiskyjima i tajnama whiskyja.

whisky-leaks-xop-islay region

Tvrtka Fine stvari, koja bi ove subote mogla slaviti svoj deseti rođendan jer je osnovana 2008. godine kao vlasnik kultnog zagrebačkog bistroa Prasac, da bi se 2013. godine preorijentirala na uvoz i distribuciju plemenitijih jakih pića (i sjajnih Jacquesson šampanjaca) na svom će sajmu whiskyja, koji se održava u subotu od deset ujutro do deset navečer, u Avant Gardenu, smještenom u prostorima biše tvornice Fotokemika iza Dinamova stadiona, predstaviti čitav niz originalnih, teško dostupnih škotskih, irskih i tajvanskih buteljki.

whisky-leaks-kavalan-solist

Na Whisky Leaksu, dakle, možete probati whisky destilerije Kilchoman, prve novoosnovane na legendarnom otoku Islay unatrag sto godina. Obiteljska tvrtka Kilchoman hvali se činjenicom da sama, i to baš na Islayu, proizvodi ječam za svoj whisky, pa se jedan od njenih brendova zove 100 percent Islay.

whisky-leaks-g

whisky-leaks-egans

Nadalje, na Whisky Leaksu točit će se cijela serija Kavalana, kultnog tajvanskog malta koji je višekratno proglašavan najboljim na svijetu, uključujući i skupi Kavalanov Solist s 57 do 58 posto alkohola, kao i whiskyji irske destilerije Egan’s.

whisky-leaks-old-particular

Tu su zatim hrvatskoj javnosti već poznati destilati Douglas Lainga iz nekoliko različitih linija, od onih jednostavnijih poput Provenancea preko Old Particulara, do Extra Old Particulara, kao i pića iz linije Remarkable Regional Malts.

whisky-leaks-xop-single-grain

Na Whisky Leaksu moći će se kušati i Benriach, Glendronach i Glenglassaugh: radi se o manjim, povijesno iznimno značajnim destilerijama za čijim whiskyjima potražnja stalno raste. Naposljetku, gosti Whisky Leaksa imat će priliku probati klasični Bowmore 21, jedan od najnagrađivanijih maltova na svijetu, čija se cijena na Wine Searcheru vrti oko 4800 kuna za bocu.

whisky-leaks-provenance

Svi izloženi whiskyji, uključujući i najskuplje i najrjeđe, moći će se kušati za vrlo decentan novac, te kupiti po sniženim cijenama. Whisky Leaks specifičan je, visokospecijalizirani festival vrhunskih i uglavnom rijetkih pića i takvih bi smotri u Zagrebu moralo biti puno više.

 

WHISKY LEAKS
10. studenog 2018.
10:00-22:00

Avant Garden
Hondlova 2/9

ULAZNICE
U pretprodaji 90 kuna
Na dan sajma 110 kuna

Ulaznice za Whisky Leaks možete kupiti OVDJE

Cijena ulaznice uključuje čašu za degustaciju. Ulaznica i čaša preuzimaju se na blagajni na dan eventa, uz predočenje računa na ime posjetitelja. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.