Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugostitelji ne mogu vjerovati da je netko na sudu pobijedio ZAMP. I to vlasnik kineskog restorana u Zagrebu

wenzi-chen-zagreb

Jutarnji list u četvrtak je objavio priču o sudskom sporu vlasnika kineskog restorana Mr. Chen u Vukovarskoj ulici u Zagrebu i ZAMP-a, agencije za zaštitu glazbenih autorskih prava. ZAMP je jedna od onih agencija koju ugostitelji u ZAMP se brine da su prava na glazbu koja se pušta uredno plaćena, a ako ustanovi da se pušta glazba za koju vlasnik lokala nije platio prava, vlasnika može kazniti novčano. Index.hr je u veljači pisao o kazni koju je jedan karlovački fitness klub dobio zbog puštanja glazbe s YouTubea.

Ugostitelji se masovno žale na rad ZAMP-ovih inspekcija, na ne baš utemeljene prijave, aljkave argumentacije s kojima ta agencija izlazi na sud u slučaju da se vlasnici žale na sankcije, i na ZAMP-ovu moć zbog koje, kako tvrde, sudovi bez obzira na to koliko argumentacija inspektora bila upitna, u pravilu presuđuju protiv ugostitelja i u korist ZAMP-a.

Birokratska arogancija

U sredini u kojoj intelektualno vlasništvo zaista nije zaštićeno koliko treba, agencija poput ZAMP-a mora postojati, ali zbog načina na koji radi, hrvatski ugostitelji ZAMP smatraju jednim od težih primjera uhljebništva s kojima se susreću u ionako prebirokratiziranoj državi.

Zato je članak Jutarnjeg privukao popriličnu pažnju ugostitelja na društveni mrežama. Prema njihovim informacijama,inspektor ZAMP-a Tomislav C. u restoran Mr.Chen ušao je 7. travnja u 15.40, u trenutku kad je u restoranu svirala kineska glazba koju su puštali s CD-a. Inspektor se legitimirao zaposlenicima i napravio zapisnik.

Zaposlenik kojemu je dao zapisnik na potpis odbio je potpisati, pa je restoran dobio prekršajnu prijavu prema Zakonu o autorskom pravu. Policija nije uspjela dovesti na suvlasnicu restorana na sud jer je bila u Kini, pa je sud nakon nekoliko ročišta nepravomoćno presudio u korist kineskog restorana i oslobodio vlasnike jer je sudac zaključio da ZAMP nije dokazao da su u Mr. Chenu povrijedili autorska prava.

Prava plaćena u Kini

Jedan od vlasnika Mr. Chena, Wenzi Chen, tvrdio je da restoran pušta “isključivo staru kinesku tradicionalnu glazbu s CD-a ili interneta” i da za to plaćaju naknadu u Kini, oko 600 kuna godišnje, pa im ne treba dozvola ZAMP-a ni Hrvatskog društva skladatelja, jer oni ne štite kinesku tradicionalnu glazbu. Chen je u izjavi za Index.hr usporedio i cijene prava. Dok agenciji za zaštiti autorskih prava u Kini plaća 600 kuna godinje, ZAMP-u bi morao plaćati 400 kuna mjesečno, dakle osam puta više, a budući da sa ZAMP-om nema nikakav ugovor, smatra da to nije obvezan.

ZAMP je, pak, tvrdio, da Wenzi Chen iznosi “irelevantne, neutemeljene i paušalne” tvrdnje i pozvao se na Zakon o autorskim pravima. Tvrdili su da Wenzi Chen ne može plaćati prava za glazbu u Kini jer restoran posluje pod hrvatskom firmom i dužan je imati dozvolu za javno puštanje glazbe. ZAMP je naglasio i da jest ovlašten štititi djela kineskih glazbenika, na temelju ugovora s “odgovarajućim društvom društvom u Kini.

Ponašanje sudova

Umjesto da kao tužitelji dokazuju da je Mr. Chen glazbu puštao ilegalno, predstavnici ZAMP-a tražili su da restoran dokazuje da je glazbu puštao legalno. Sud je podsjetio ZAMP da je “teret dokazivanja na tužitelju, a ne na okrivljenima,” proglasio njihove dokaze nedovoljnima i presudio u korist restorana. Iskaz inspektora koji je rekao da ne zna koje su se pjesme puštale u kineskom restoranu koji je prijavio niti tko je njihov autor ali da je, prema izgledu CD-a i njegovoj procjeni restoran puštao tradicionalnu kinesku glazbu, sud je ocijenio neuvjerljivim i neistinitim, a kontrolu nestručnom, nedovoljno detaljnom i također neuvjerljivom.

Ovu, zasad nepravomoćnu pobjedu restorana nad ZAMP-om, ugostitelji na društvenim mrežama komentiraju kao čudo, s obzirom na dosadašnja iskustva u sličnim slučajevima. Bez obzira na konačni ishod, svakako je dobro da se u javnosti pokazuje na koji se način provode inspekcije u hrvatskim restoranima. Naravno da svi moraju poslovati legalno i poštovati propise, ali kad se s jedne strane nađu gomile iracionalnih pravila i zakona, s druge arogantni i nekompetentni birokrati a s treće nepovjerenje poduzetnika u lokalno pravosuđe, iz toga može izići samo gušenje zdravog ugostiteljskog biznisa i širenje sive zone, čemu svjedočimo iz godine u godinu. A sudski proces koji je inicirao ZAMP platit će porezni obveznici.

 

Foto/rtl.hr

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.