Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Smokeraj je carstvo velikih, slasnih, masnih i sočnih komada dimljeno pečenog mesa

smokeraj-g

Smokeraj mora da je došao iz Guy Fierijeva Diners, Drive-Ins and Dives. Riječ je o jednoj od najpopularnijih američkih emisija o hrani, koja se kod nas može gledati na Food Networku, i u kojoj voditelj, i sam profesionalni kuhar, obilazi lokale niskog stila glorificirajući njihovu prezačinjenu i premasnu hranu, koja na stolove dolazi u prevelikim porcijama i poslužuje se u pomalo ekscentričnim ambijentima. I koja nikad nije skupa.

smokeraj-pulled-beef

Zagrebački Smokeraj pokupio je dobre strane Triple D-ja, a neobično precizno izbjegao većinu loših. Smokeraj je nesumnjivo lokal niskog stila, koji međutim u svom žanru isporučuje vrlo dobru do izvrsnu hranu. Ta se hrana, što je posebno važno, razlikuje od skoro svega što možete pojesti u Zagrebu.

Smokeraj, kako ime kaže, koristi američku metodu sporog pečenja velikih komada mesa u zatvorenim roštiljima/pušnicama. Restoran je otvorio Mojmir Žuvela, autor prve hrvatske linije smokera BarbaQ. Rebra se peku četiri do pet sati, a buncek osam do devet sati.

smokeraj-spare-ribs

smokeraj-grah

Smokerajev meni sastoji se od četrdesetak jela koja uključuju razne varijante svinjetine, govedine i piletine, plus tri burgera, desetak dobro pogođenih priloga, poput coleslawa i pečenog graha s lardonima i sirom, plus izvrsne pogačice koje se serviraju vruće. Mi smo naručili svinjska rebra i trganu govedinu.

smokeraj-kruh

Rebra su bila lijepo glazirana, sočna, topila su se u ustima i bila su zaista neodoljivo slasna, pa smo ih pojeli za nekih šest minuta. Trgana govedina imala je lijep i dubok dimljeni okus. Premda posve nemasna, uspjela je zadržati slasnost i sočnost, pa smo i nju pojeli do zadnjeg griza. Smokeraj je zasad vrlo dobar do odličan kad je riječ o hrani koja je, ponovimo, originalna, ukusna i relativno jeftina (većina glavnih jela košta 50 kuna).

S pićima nažalost ne stoje dobro. Craftovi se serviraju u nekim neupotrebljivim keramičkim čašama, dok je izbor vina najminimalniji u gradu. Osim toga, inače efikasni i pristojno konobari ne znaju ništa o vinskom servisu, pa su nam na stol donijeli buteljku koju su otvorili za šankom, što je prolazak kroz puno crveno u posluživanju vina.

Usprkos pogreškama i manjkavostima u segmentu pića, Smokeraj nam se baš jako svidio. Riječ je o jednom od sasvim malo restorana u centru Zagreba gdje ćemo, održe sadašnju kvalitetu, s guštom redovito jesti.

SMOKERAJ
Žerjavićeva 19, Zagreb

HRANA -4/5  PIĆE 2/5  AMBIJENT 3/5  SERVIS -3/5


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.