Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zakašnjeli in memoriam za Grički top

gricki top

Kasna je jesen, a Grički se top sudeći prema objavama na društvenim mrežama, kao restoran zatvorio  još početkom ljeta. To smo primijetili tek ovih dana, kad smo napokon stigli prošetati dijelom Gornjeg grada, koji izlazi na Tomićevu ili na početak Radićeve ulice.

Dakle, na mjestu gdje se desetljećima nalazio restoran Pod gričkim topom, s jednim od najspektakularnijih pogleda na Zagreb, sada se nalazi Bar Cafe The View Pod gričkim topom. Ovo su doslovno svi elementi imena na novom natpisu.

Na starim crnim pločama kraj ulaza reklamiraju se “gin-tonic, wine by the glass i prosciutto and cheese”, što ukazuje na logičnu turističku orijentaciju lokala koji se iz restorana pretvorio u kafić. Jelovnik, koji se mogao čitati  kroz vanjske rešetke od lijevanog željeza, sad je naravno uklonjen.

Okej, budimo realni, restoran Pod gričkim topom, s čije su se terase podjednako dobro vidjele donjogradske palače, novozagrebački neboderi i šuškava ilička dvorišta, nikada nije spadao među najbolje zagrebačke restorane, pa ne možemo tvrditi kako je riječ o nekakvom kardinalnom gubitku za gradsku gastronomiju.

Pod gričkim topom, smješten odmah ispod gornjeg stajališta uspinjače, bio je naprosto pošteni obiteljski restoran opće prakse, koji je prodavao velike komade mesa i ponešto svježe ribe. Kad god su pokušavali ozbiljnije kuhati to im nije najbolje uspijevalo, ali su zato kvalitetnom bazičnom ponudom godinama privlačili dosta solidnu  publiku.

Pod gričkim topom doživljavao je svoje zlatne trenutke početkom 2000-tih godina, kad se ondje redovito okupljala zagrebačka diplomatska elita: jedan je britanski veleposlanik čak tvrdio kako Grički top drži najbolje steakove u Zagrebu.

Na terasi Gričkog topa često smo viđali i saborske zastupnike i članove Vlade. Čini nam se da su među stalnijim gostima bili i Vesna Pusić i Vlado Šeks, što znači da  Grički top nije poznavao stranačke i ideološke granice.

U Gričkom smo topu zadnji put ručali prošlog ljeta. Napisali smo umjereno pozitivnu recenziju. Restoran nije bio pun ali ni posve prazan. Dapače, terasa je izgledala kao da je upravo prošla lagani face lifting, veliki su stolovi bili rezervirani za turističke grupe, a vlasnik se doimao prilično samouvjereno i dobro raspoložen. Tim nam je manje jasno zašto se uhodani restoran koji je prodavao steakove za dvadesetak i više eura, odjednom pretvorio u kafić koji prodaje gin tonic i pršut. U svakom slučaju, restoran Pod gričkim topom ostat će nam u melankoličnom sjećanju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.