Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Koktel Bokamorrinog barmena Marina Karinje proglašen je prvim hrvatskim modernim klasikom

cmc-pobjednici1

Natjecanja za barmene su, kao što smo već pisali u  izvještaju s ovogodišnjeg Brugal Perfecciona, sjajna prilika za druženje i komunikaciju među kolegama te za odmjeravanje snaga u stresnom okruženju. Ako je suditi po onome što se ovog ponedjeljka dogodilo u Aperitivu, nezavisna natjecanja imaju još veću potenciju i u atmosferi i u napetosti.

Croatian Modern Classic natjecanje koje je za pokretače Ivana Mandarića i Kruna Rozića podržao Aperitivo bar, imalo je istovremeno i revijski i kompetitivni karakter, a može se pohvaliti kvalitetom organizacije, izvedbom na lokaciji, ali i kvalitetom kreiranih pića. Od pozvanih barmena, s koktelima se u Aperitivu pojavila gotovo polovica, a svi prezentirani kokteli su bili na visokom nivou.

Osim po broju prijava i kvaliteti pića, ovo je natjecanje bilo posebno i po broju prijavljenih barmena izvan Zagreba. Svoje predstavnike su između ostalih imali i Dubrovnik, Split, Pula, Hvar (Palmižana), Vinkovci i Rovinj, a zagrebačkoj brojčanoj dominaciji unatoč, prva tri mjesta su bila rezervirana za mlade barmene koji svoje karijere grade izvan glavnog grada.

cmc-sudjenje

U žiriju je bio i bivši barmen londonskog Artesiana Alex Kratena

Treće mjesto je odnio zagrebački đak Dino Zukić s koktelom kontroverznog naziva Shit in the Woods (Aperol, sirup od meda, limun, Angostura bitter i soda). Drugo mjesto je pripalo jedinoj dami među natjecateljima – Gordani Muktić iz pulske Park Plaze Histria s koktelom Co-Groni (Italicus, Luxardo Bitter Bianco, Hektorović Prošek, Cogito Cold Brew) u kojem se umjesto plastičnih koktel štapića za miješanje, vrlo osviješteno koristi štapić cimeta.

Primat na listi od 25 kreacija je odnio Marino Karinja, odnosno kako je istaknuo, čitav barski tim splitske Bokamorre koji je sudjelovao u kreiranju ovog pića. Koktel imena Breakfast at Bokamorra sadrži Hendrick’s gin, grejp, limun, šećerni sirup, bjelanjak i Thomas Henry Coffee Tonic i imat će čast biti uvršten na listu od 17 barova koji su obećali promovirati ovaj prvi hrvatski moderni klasik.

cmc-natjecatelji

Natjecatelji Croatian Modern Classica

Gledajući presjek prezentiranih pića, većina barmena se odlučila za sour koktele ili varijacije na temu klasika bez citrusa (negroni, manhattan isl…), a publika je glasno navijala za svoje favorite, ali i za one koji su im manje poznati.

Stručni žiri u sastavu Marijan Maksan, Ivan Mandarić, Kruno Rozić, Saša Lovrenščak, Alex Kratena i Mišel Posavac stoički je izdržao 25 kušanja kroz više od 5 sati rada, a atmosfera i energija bez obzira na jezičnu barijeru u nekim situacijama impresionirali su i jedinog stranog člana žirija.

Alex Kratena je, naime, u svom govoru prilikom dodjele prve nagrade posebno istaknuo činjenicu da se u zapadnim zemljama gdje obično sudi natjecanja u novije vrijeme rijetko vidi tolika količina publike, zajedništva, pozitivne energije i iskrene zabave koja bi trebala biti sastavni dio ove industrije.

Nama preostaje jedino čestitati pobjednicima, ali i Mandariću, Roziću i Aperitivo baru na organizaciji ovog sjajnog događaja, uz citat afričke poslovice na koju je Kratenu podsjetilo ovo zagrebačko popodne:

Ako želiš trčati brzo, trči sam.
Ako želiš trčati daleko, trči u društvu.

 

Vedran Gulin je osnivač Zagreb Cocktail Weeka i autor koncepta Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.