Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kavkaz se otvara 30. listopada

kavkaz-g

Sa zgrade u kojoj se nalazi Kavkaz, jedan od zaista kultnih, povijesnih i iznimno važnih zagrebačkih lokala, prošlog su tjedna skinute skele.

Na novoj fasadi nalazi se nekoliko natpisa Kavkaz i Kazališna kavana. Rukohvati na vratima ukrašeni su s dva velika slova K. Novi će Kavkaz imati dva ulaza, jedan s kazališne strane, a drugi s Masarykove.

kavkaz-ulaz

Kavkaz, prostor od 428 kvadratnih metara na dvije etaže, kupio je zagrebački biznismen Tomislav Rajić, koji  je još u proljeće, kad se u prostoru već naveliko radilo, novinarima Jutarnjeg lista bio rekao da ne zna točno koji će sadržaji ispuniti  novi Kavkaz.

Koliko smo uspjeli doznati od ljudi upućenih u projekt, dio Kavkaza funkcionirat će kao bar, a dio kao restoran s tapasima ali i s ponešto ozbiljnijom hranom.

Među konzultantima su neki od najpoznatijih protagonista hrvatske ugostiteljske scene.

Važnost Kavkaza za zagrebački društveni kontekst gotovo je bezgranična.

Riječ je o mjestu koje je cijelo stoljeće okupljalo najdarovitije zagrebačke pisce, pjesnike i novinare (Ive Mihovilović još je u osamdesetim godinama ondje imao svoj  stol) da bi se odjednom transformiralo u jednu od središnjih novovalnih točki u Zagrebu, mjesto na kojem su doslovno nastajali bandovi, pisale su se pjesme i dogovarali koncerti i snimanja albuma.

U devedesetim je godinama Kavkaz izgubio bilo kakav značaj, pa je polako umirao sve do 2015. kad ga je zatvorila porezna inspekcija.

Zaista se veselimo ponovnom otvaranju lokala koji je za Zagreb značajan kao recimo Savoyevi barovi i restorani za London, ili kao Grand Central Oyster Bar za New York. Kavkaz predstavlja esencijalni, još donedavno živi, a ne samo povijesni dio identiteta grada. Valja se nadati da će se vlasnik i voditelji Kavkaza znati nositi s tom vrstom odgovornosti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.