Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SOMM SKANDAL 24 Master Sommeliera ostala su bez titula nakon otkrivanja prevare na najtežem ispitu u ovoj profesiji

sommelier-film

U sommelierskoj profesiji, ispit za Master Sommeliera na Court od Master Sommeliers smatra se najtežim uopće. Taj ispit izaziva toliku fascinaciju da je dokumentarac Somm koji je pratio pripreme grupe sommeliera i njihov izlazak za ispit, postao popularan daleko izvan krugova ljudi zainteresiranih za vina, samo zbog napora koji zahtijeva 

Sommelieri se za taj ispit pripremaju godinama, pripreme zahtijevaju golema ulaganja u vina, tisuće sati treninga, mentore i učenje zastrašujućih količina podataka. Ispit se polaže u tri dijela. Teorijski dio je 50-minutni usmeni ispit o geografiji, metodama proizvodnje vina, sortama i slično, praktični je dio posvećen servisu i u njemu se simulira posluživanje vina u restoranu, a kruna ispita je finalni blind tasting, na kojemu su padali i najbolji.

U 25 minuta blind tastinga, kandidat mora kušati šest vina i za svako identificirati sorte grožđa od kojih su napravljena, regiju i berbu. Bez obzira na to s koliko male ili egzotične apelacije dolazi vino, od sommeliera se u svakom tastingu očekuje jednaka preciznost. Kandidat koji položi jedan dio ispita ali padne na drugima, što je najčešći slučaj, može se vratiti iduće godine i polagati samo dijelove ispita koje nije prošao.

Za mnoge, polaganje za Master Sommeliera traje od tri do pet godina i svaki se izlazak na ispit plaća 995 dolara. Položiti za Master Sommeliera na Court of Master Sommelier je ultimativni dokaz sommelierske vještine, kao olimpijsko zlato u sedmoboju. Sufiks MS koji Master Sommelier dodaje svom imenu, značajno mijenja status u biznisu.

Od 1969. otkad se ovaj ispit održava, položilo ga je samo 274 sommeliera. Ove godine položilo ih je 24. Novi skandal, međutim, sve bi to mogao ozbiljno dovesti u pitanje. Sommelierima koji pristupe ispitu i onima koji ga polože, strogo je zabranjeno otkrivati koja se pitanja postavljaju kandidatima. Ali jedan je američki sommelier, kojega Court of Master Sommelier nije htio imenovati, prekršio to pravilo i kandidatima odao koja će vina biti na blind tastingu. Da stvar bude gora, taj je sommelier bio jedan od ispitivača, Master Sommelier koji je prošao rigorozni četverogodišnji dodatni trening.

Predsjednik Court of Master Sommeliers, Devon Broglie MS, potvrdio je da je njegova institucija za prevaru doznala od ”vanjskih izvora”  i da je svim novim Master Sommelierima osim jednoga, zbog varanja na testovima oduzeta titula. Ovome jednome, sommelieru restorana Angler u San Franciscu Morganu Harrisu, titula nije oduzeta zato što je blind tasting i teoriju prošao lani, a u ovoj je turi morao polagati samo dio ispita posvećen servisu. Sommelier dubrovačkog Prota i sommelierski prvak Hrvatske Siniša Lasan u siječnju je položio petodnevni ispit za Advanced Sommelier Certificate, zadnji stupanj do Master Sommeliera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.