Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matija Babić lansirao je TasteAtlas, prvi globalni digitalni vodič za lokalnu hranu

tasteatlas-g

Osnivač Index.hr-a Matija Babić ovih je dana lansirao TasteAtlas, prvi globalni digitalni vodič za lokalnu hranu. Riječ je o startupu koji je Babić pokrenuo prije više od tri godine. Ovaj vodič korisnicima otkriva najbolja lokalna jela u svakom dijelu svijeta.

Kako je Babić prije par mjeseci objasnio u najavi projekta u intervjuu za Total Croatia, TasteAtlas nije samo generički popis notornih lokalnih regionalnih jela iz raznih dijelova svijeta, već vodič koji se temelji na posebnom sistemu agregacije podataka dobivenih istraživanjima njegova tima i recenzija lokalnih eksperata, kritičara, blogera, gastro medija i slično.

tastealtas-home

Na mapi s kojom se vodič otvara možete istraživati različite regije obilježene svojim tipičnim jelima. Jela se mogu istraživati po kategorijama, po regijama ili po zemljama. Kliknete li  primjerice, na pizzu u Italiji, pojam koji je TasteAtlasu donio milijune pregleda, prvo ćete dobiti ilustrirani pregled svih vrsta pizza, a zatim možete birati između liste mjesta s najboljim pizzama na svijetu i komentara korisnika. Ako upišete naziv zemlje, Hrvatske primjerice, odmah ćete dobiti listu najvažnijih lokalnih jela i uz svako jelo ime restorana koji to jelo najbolje priprema. Ako u tražilicu upišete kobasice, dobit ćete kartu svijeta na kojoj su označene kobasice u regijama koje ih najbolje rade.

Za dalmatinsku pašticadu to je splitski Buffet Fife, za štrukle Esplanade, za brački vitalac konoba Kopačina, za brudet, za istarsku maneštru Alla Beccaccia u Valbandonu. Za svako popularno lokalno jelo nadalje se mogu pretraživati svi restorani koji ga dobro pripremaju. Restorani su rangirani prema kvaliteti jela što vodič za korisnike čini praktičnijim.

tasteatlas-pizza

Transparentnost je jedan od največih problema suvremenih vodiča, koji da zbog imidža demokratičnosti (sadržaj koji kreiraju korisnici) korisnicima zapravo uskraćuju osnovnu informaciju: koju vrijednost za svoj novac dobivaju u restoranu. Proizvoljnost, neznanje i slučajevi kupljenih pozitivnih i negativnih recenzija na TripAdvisoru kompromitirali su taj pristup u razvoju restoranskih vodiča.  TasteAtlas to nastoji izbjeći preporukama profesionalaca, najtiražnijih međunarodnih vodiča i utjecajnih lokalnih gastro kritičara.

tasteatlas-malvazija

Uz svaki restoran i lokal navedeno je na temelju čijih je preporuka uvršten, s linkom na izvor. Tim TasteAtlasa izvore je vrednovao posebnim koeficijentima kako bi odabrali najrelevantnije. Na nekim mjestima to baš i nije najbolje uspjelo, primjerice u preporukama za najbolje purice s mlincima u Hrvatskoj gdje na temelju recenzija Lonely Planeta i Time Outa preporučuju Stari fijaker i Vuglec breg, dva restorana za koje godinama nitko nigdje odgovorno nije ustvrdio da bilo što dobro kuhaju (to kako je Vuglec breg dobio Michelinovu preporuku pitanje je za Michelin, koji preporuke na malim tržištima poput hrvatskog prepušta lokalnim turističkim vlastima).

Osim što istraživanje lokalnih kuhinja čini preglednim i intuitivnim, vodič je dosta interaktivan, ali je organiziran tako da korisnički sadržaj ne kompromitira vjerodostojnost recenzija restorana.

Ovaj projekt, iza kojega očigledno stoji krvavi rad, tek treba pronaći svoje tržište i investicije. Potencijala ima, jer TasteAtlas je vrsta vodiča kakvi bi trebali naslijediti kompromitirane masovne servise poput TripAdvisora i Yelpa , s idejom koja dosta precizno pogađa današnje interese i senzibilitet publike. Na TasteAtlasu su trenutno preporuke 33165 recenzenata za 6059 jela u 8908 restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.