Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bosanski kuhar Ahmet Ališah, kojeg su mučili u logorima, postao je zvijezda Food Networka

ahmet-alisah

Sinoć smo na Food Networku gledali emisiju Diners, Drive Ins and Dives Guya Fierija, koja se bavi B restoranima i zalogajnicama u cijeloj Americi (a katkad seli na Kubu, u Meksiko pa čak i u Europu).

Guy Fieri velika je zvijezda američke televizije posvećene hrani i dosta prosječan kuhar, čiji restorani nisu senzacionalno uspješni. Ali, Fieri zaista jest televizijska superzvijezda, a u jučerašnjem Triple D obišao je bosanski restoran u Tucsonu u Arizoni.

Fieri je razgovarao s vlasnikom restorana Ahmetom Ališahom, rođenim Travničanom, koji mu je ispričao kako su mu tijekom rata u logorima polomili ruke i noge.

chef-alisahs

Ališah, koji sada ima 61 godinu, poslije rata je stigao u Ameriku, i sat vremena vožnje od grada Wyatta Earpa, Doca Hollidaya i O.K Corrala, otvorio valjda prvi bosanski restoran u Arizoni.

Najpopularnije jelo u Ališahovu restoranu svakako su ćevapi u somunu, koje sam Ališah naziva malim kobasicama (little sausages). Osim ćevapa, Ališah je Fieriju pokazao kako priprema bosanski gulaš u koji, naravno, stavlja Vegetu.

Ne meniju Chef Alisah’s Restauranta nalaze se i japraci, sarme, bosanski konac, travnički sir, baklave, tufahije i urmašice, kao i ponešto srednjeuropskih jela.

Ališah povremeno peče i cijelo janje na ražnju.

Zanimljivo je da je Chef Alisah’s Restaurant privukao solidnu pozornost i naklonost lokalnih  medija, dok je Ališahov nastup kod Fierija zabilježen i u bosanskohercegovačkim medijima, kad je emisija prvi put emitirana u proljeće ove godine.

Budući da Chef Alisah’s Restaurant postoji već deset godina, čini se da je jedna od brojnih tragičnih ratnih priča zaista dobila sretan završetak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.