Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U katastrofalnim požarima u Toskani izgorjele su tisuće maslina i tartufa

toskana-pozar

Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na brdu Monte Serra u Pisi u Toskani, tri je dana harao cijelim područjem, gutajući vegetaciju i prijeteći stotinama kuća. Više od 100 vatrogasnih jedinica i kanaderi na kraju su uspjeli zaustaviti vatru, uz veliku materijalnu štetu za lokalne poljoprivrednike.

Oko 700 stanovnika na vrijeme je evakuirano i nema žrtava, ali stradale su tisuće maslina i golema šumska područja. Prema prvim izvještajima, čini se da je požar podmetnut.

“Odlučili smo otvoriti istragu jer neki tragovi ukazuju da bi požar mogao biti podmetnut”, izjavio je lokalni tužitelj Alessanro Crini za agenciju Ansa. Uništeno je više od 1000 hektara poljoprivrednog zemljišta, na kojemu su bili maslinici, vinogradi, kesteni i druge kulture. Nestale su cijele šume.


Trebat će najmanje 15 godina da se obnove šume i biološka raznolikost tog kraja, a poljoprivreda i turizam bit će jako pogođeni. “Lokalna ekonomija dugo će patiti. Troškovima evakuacije i gašenja požara s tla i iz zraka treba dodati troškove obnove šumskog materijala,” rekao je predsjednik lokalnog ogranka udruženja talijanskih poljoprivrednika Coldiretti Tullio Marcelli.

Prema prvim procjenama nestalo je desetak tisuća maslina uključujući i one stoljetne, oštećeni su deseci farmi, a samo šteta na uništenim nasadima procjenjuje se na 6 milijuna eura. Nakon što zasade nove masline trebat će im barem pet godina da dođu u rod. Tradicionalni radovi poput izvlačenja drveta, branja kestena, malog voća i gljiva te sakupljanje tartufa bit će zabranjeni nekoliko godina kako bi se ubrzala obnova okoliša.

“Posebno će pogođene biti male i slabije strukturirane farme, a maslinari će izgubiti nekoliko tona ulja,” upozorio je predsjednik Confagricolture Pisa Alessandro Stassano. Prema pisanju lokalnih portala, ove godine u Italiji je u 132 požara uništeno 12.281 hektara šume, 90 posto više nego prethodne godine kada unatoč dramatičnoj suši nije bilo ozbiljnijih požara. budući da je ova godina u Toskani bila vrlo kišna, palo je 56 posto više kiše nego lani, vjeruje se da je oko 60 posto požara podmetnuto.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.