Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČEO JE OKTOBERFEST Donosimo mali leksikon minhenskog pivskog fetiš fooda

oktoberfest-g

U subotu je u Münchenu počeo Oktoberfest 2018., novo izdanje pivskog festivala svih pivskih festivala, čija povijest seže na početak 19. stoljeća. Oktoberfest počinje kad minhenski gradonačelnik, trenutno socijaldemokrat Peter Reiter, u Schottenhamel šatoru zabije pipu u prvu pivsku bačvu. 

oktoberfest-pivo

Prvi Oktoberfest održan je 1810. kao proslava vjenčanja budućeg bavarskog kralja Ludwiga I. Danas je Oktoberfest golemi biznis koji Münchenu donese više od milijardu eura godišnje i zaposli 120.000 ljudi, i brend iz kojega su izrasle stotine pivskih festivala u cijelom svijetu. Jedan od najbližih minhenskom originalu održava se u Cincinnatiju. 

Očekuje se da će Oktoberfest 2018. do 7. listopada posjetiti više od 6 milijuna gostiju koji će popiti oko 7,7 milijuna litara piva. Kreirano je 168 aplikacija za lakše gostiju snalaženje na festivalu. Cijene su ponovno narasle, litra piva košta više od 11 eura i unaprijeđene su sigurnosne mjere. Nijemcima cijene na Oktoberfestu sve više idu na živce, jedan dan na festivalu četveročlanu obitelj može koštati kao cijeli izlet izvan grada, pa je nenarodni, turistički karakter Oktoberfesta na čelu s visokim cijenama trenutno udarna tema minhenske oporbe.

oktoberfest-satori

Šest vodećih minhenskih pivovara podiglo je 16 velikih šatora sa 120.000 mjesta za stolovima. Kroz Käferov Wies’n-Schänke i ove će godine prolaziti VIP gosti i svjetski celebrityji a goste koji dolaze Oktoberfest iako ne piju pivo servisira Kufflersov Weinzelt, šator specijaliziran za vina, sektove i šampanjce.

Hrana je na Oktoberfestu jednako važna kao i pivo, riječ je o jednom od najvećih i najluđih food festivala na svijetu. Sastavili smo mali leksikon najpopularnije hrane Oktoberfesta.

BRATWURST

Bratwurst Generički naziv za njemačke pečenice koje se rade od krupno ili sitno mljevene svinjetine, teletine i govedine i najčešće serviraju s kiselim zeljem, krumpirovom salatom i bijelim kruhom.  Recepti se razlikuju od regije do regije, neke liste nabrajaju više od 40 vrsta bratwursta. Među najpoznatijima su:

Fränkische bratwurst, malo dulja kobasica s mažuranom, nürnberger koji je sličan fränkische bratwurstu ali malo suši, obje se serviraju s kiselim zeljem i krumpirovom salatom

coburger-bratwurst

Coburger bratwurst

Coburger bratwurst se radi od svinjetine s najmanje 15 posto govedine, dodaje mu se malo muškatnog oraščića i limunova korica i sirovo jaje kao vezivo. Tradicionalno se peče na žaru od šišarki.

Kulmbacher bratwurst je dugačka, tanka kobasica od sitno mljevene teletine s malo svinjetine, mesu se dodaje mažuran, češnjak, limunova korica, muškatni oraščić i kim. Peče se i na tavi i na roštilju, ljudi ih vole sa senfom i hrskavim pecivima s anisom. 

Nürnberger bratwurst je specijalitet zaštićenog geografskog porijekla, proizvodi se samo u Nürnbergu pod nadzorom Udruženja za zaštitu Nürnberger bratwursta. To je svinjska pečenica kojoj se dodaje svježi mažuran i peče se na žaru od bukovine. Serviraju se s kiselim zeljem, krumpirovom salatom, umakom od hrena ili senfom. Nürnberg se može i kuhati u temeljcu od luka i octa kao Blaue Zipfel.

Thüringer rostbratwurst  jedna od najstarijih receptura danas također ima zaštićeno geografsko porijeklo. Ova kobasica radi se od sitno mljevene svinjetine, junetine i ponekad teletine. Najmanje 51 posto sastojaka mora biti iz Tirinške. Thüringer se peče na roštilju i mora imati bogati okus dima, poslužuje se na otvorenoj žemlji sa senfom. 

Weißwürst

weisswurst

Weißwürst Minhenske bijele kobasice iz 19. stoljeća, rade se od sitno mljevene teletine sa slaninom, obično začinjene peršinom limunom lukom, đumbirom, kardamomom i muškatnim oraščićem. Weißwürste su svježe kobasice koje se tradicionalno kuhaju isti dan, kao užina jer su se u vrijeme prije hladnjaka i aditiva kvarile do večeri. Neki Nijemci i dalje se drže pravila da bijele kobasice ne jedu nakon podneva ili ručka. Weißwürste se zagrijavaju u vodi (voda ne smije proključati) oko deset minuta i tradicionalno poslužuju u vodi u kojoj su se kuhale. Jedu se bez crijeva, meso se istisne ili, narodnije, isisa. Obično se poslužuju s bavarskom slatkom muštardom, perecima i  Weißbierom, pšeničnim pivom.

Blutwurst

blutwurst

Blutwurst Krvavice, kobasice od svinjskih glava, jezika i svinjske krvi ukuhane s ječmenom kašom, poslužuju se s pireom i slatkim umakom od jabuke.

Frankfurter

hot dog

Frankfurter Lagano dimljena kuhana svinjska kobasica. Hrenovka. Hot dog. Tradicionalno se poslužuje se u pecivu sa senfom i hrenom, naravno, u pecivo se danas stavlja sve živo od ketchupa do kiselog zelja i meksičkih umaka. 

Leberwurst

leberwurts

Leberwurst Sirova kobasica od svinjske ili teleće jetre koja se maže na kruh. Recepti se razlikuju po regijama, mesu se najčešće dodaje muškatni oraščić, crni papar, mažuran, timijan i mljevena gorušica, u zadnje vrijeme brusnice, ili egzotičniji sastojci poput azijskih gljiva i istočnjačkih začina. Poslužuje se kao debeli sloj namaza na kruhu s malo senfa i ukiseljenog povrća.

Mettwurst/Mett

metwurst

Mettwurst/Mett Jedan od krunskih dokaza njemačkog obožavanja kobasica. Mettwurst je lagano dimljena sirova kobasica koja se i jede sirova. Jede se posve svježa, napravljena isti dan, ili kuhana ako se jede idući dan. Mett je sirova masna mljevena svinjetina, posoljena i popaprena, koja se stavlja na prerezane žemlje i posipa sjeckanim lukom. 

Curry wurst

currywurst-g

Curry wurst Njemački miljenik, moderni berlinski izum i autentični lokalni fast food. Curry wurst je nastao u Zapadnom Berlinu nakon Drugoga svjetskog rata, kad je Herta Heuwar, vlasnica lokalnog kioska s kobasicama, od britanskih vojnika stacioniranih u Berlinu kupila curry prah i ketchup. Svoje svinjske pečenice, pečene i kuhane na pari, počela je prodavati s mješavinom curryja i ketchupa.

Spaetzle

specli

Spaetzle Špecli, prilog koji se radi od tijesta od bijelog brašna, mlijeka i jaja začinjenog bijelim paprom i muškatnim oraščićem. Tijesto se protiskuje kroz posebno cjedilo u ključalu vodu, kuha, prži i poslužuje kao prilog mesu, s rastopljenim maslacem, malo svježeg peršina, ponekad i sa sirom.

Brez’n

brezn

Brez’n Bavarski pivski pereci

Ochsensemmeln

volovi-oktoberfest

Ochsensemmeln Kultna stvar na Oktobefestu. Volovi sporo pečeni na ražnju uzgajaju se posebno za Oktoberfest, svaki ima ime, istaknuto iznad ražnja. Prodaju se u velikim porcijama s kruhom, umakom od crnog vina, krumpirima i povrćem. Na svakom Oktoberfestu proda se više od 120 cijelih volova.

Heringsemmeln

heringsemmeln

Heringsemmeln Još jedan klasik Oktoberfesta, ukiseljene haringe u žemljama s puno tanko rezanog luka, popularne zbog navodno čudesnih moći u suzbijanju mamurluka. Bismarckheringsemmeln i Bismarckhering gegen Kater danas nadopunjuje puno veći izbor ribljeg street fooda, koji uključuje sve od rakovica i kozica do prženih sitnih riba. 

Steckerlfisch

Steckerlfisch

Steckerlfisch  riba pečena na ražnjevima i ražnjićima koja je na Oktobefest stigla početkom 20. stoljeća. Isprva se pekla samo lokalna riječna riba poput ozimica, a danas su popularne pastrve, deverike, bijela morska riba ili skuše.

Schweinshaxe

Schweinshaxe

Schweinshaxe Klasik Oktoberfesta, goleme pečene svinjske koljenice obično se poslužuju s puno kiselog zelja i pirea. Procjenjuje se da se na Oktoberfestu svake godine proda oko 75.000 koljenica.

Goulash mit spaetzel

gulas-specli

Goulash mit spaetzel Gulaš sa špeclima, poznato domaće jelo i u Hrvatskoj. 

Rouladen

Rouladen

Rouladen Mesna rolada, tanko rezana govedina zarolana s pancetom i lukom i dinstana.

Dampfnudel

Dampfnudel

Dampfnudel Velika parena knedla od dizanog tijesta  poslužuje se u slatkoj i slanoj varijanti, sa sirom, povrćem, začinskim biljem ili s umakom od vanilije, višanja i rastopljenim maslacem. 

Schnitzel

snicl

Schnitzel Bečki šnicl, tanko istučena teletina pohana u jajima i mrvicama. Omiljen je, naravno, i svinjski pohani šnicl. 

Jägerschnitzel

Jagerschnitzel

Jägerschnitzel Pohani svinjski šnicl s lovačkim umakom od gljiva

Hendl

hendl

Hendl Piletina je na Oktoberfestu važna koliko i kobasice. Na roštiljima se vrte stotine cijelih pilića koji se i prodaju cijeli ili u polovicama, proda ih se preko 500.000 tisuća u dva tjedna. Najcjenjeniji su 30-dnevni pilići iz Bavarske i Baden Würtenberga. U zadnje vrijeme sve su popularniji pilići iz organskog ili slobodnog uzgoja, koji rastu do 80 dana. Najpoznatiji pečenjar je Ammer, koji 126 godina ima šator na Oktoberfestu, a od 1999. peku isključivo piliće iz organskog uzgoja. Ovi pilići prodaju se i po 12 eura za polovicu, dok se oni iz industrijske proizvodnje mogu dobiti za 2 eura. Piletina se tradicionalno prodaje s palačinkama od krumpira.

Pierogi

pierogi

Pierogi  Još jedna veza Njemačke i Poljske (dosta pilića na Oktoberfest dolazi iz Poljske). Ovi istočnoeuropski ravioli kuhaju se u vodi i pune svim i svačim, od sira i mljevenog mesa do kiselog zelja. Serviraju se s prženim mrvicama i malo masnoće u kojoj su se mrvice pržile.

Rotkohl

Rotkohl

Rotkohl Dinstano slatko-kiselo crveno zelje

Kartoffel

kartoffel

Kartoffel Prženi krumpir, pole, čips, pekarski…sve vrste pečenog krumpira

Strudel

strudl

Strudel Sve znamo. Štrudl s jabukama, višnjama, šljivama… 

Kaiserschmarrn

kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn Debela, pjenasta, malo karamelizirana drobljena palačinka pržena na maslacu, koja se poslužuje sa štaub šećerom, raznim vrstama pekmeza, orasima ili karameliziranim jabukama i grožđicama.

Gebrannten Mandeln

Gebrannten-Mandeln

Gebrannten Mandeln Ušećereni bademi jedan su od simbola Oktoberfesta. Prodaju se u rinfuzi u golemim količinama, kao i svi mogući drugi ušećereni oraščići.

Schokofrüchte

schokofruchte

Schokofrüchte Glazirano voće u mliječnoj, tamnoj, bijeloj čokoladi, na ražnjićima, u košaricama jedna je od glavnih atrakcija Oktoberfesta. Glazirane banane i jagode su klasika, u novije vrijeme sve je popularnije egzotično voće poput pineberryja, a obavezan štand je Josef Krug. Kod najboljih, svježe voće svaki dan stiže u kućice i šatore i glaziraju ga pred publikom, natječući se egzibicijama i recepturama glazura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.