Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Meghan Markle je napisala kuharicu s muslimankama koje su preživjele užasni požar u Grenfell Toweru

markle-kuharica

Vojvotkinja od Sussexa ovih je dana predstavila svoj novi projekt, prvi koji je pokrenula kao nova članica britanske kraljevske obitelji. Riječ je o kuharici, što nije nimalo beznačajan izbor za Meghan Markle u ovom trenutku.

Bivša food blogerica ponovno je odabrala hranu kao medij za poruku o inkluzivnosti, otvorenosti i povezivanju kao kontri  toksičnim trendovima koji zahvaćaju sva zapadna društva suočena s postglobalizacijskim razočarenjima i useljeničkim valovima. Koncept vojvotkinjine kuharice mogao bi biti još zanimljiviji ako se stavi u kontekst goleme medijske pažnje koju će dobiti u zemlji koja upravo proživljava traumatični proces Brexita i imigracijskog stresa.


Vojvotkinja kuharicu Together: Our Community Cookbook supotpisuje s Hubb Community Kitchen, grupom žena koje su preživjele lanjski katastrofalni požar u londonskom Grenfell Toweru. Taj je požar postao simbol klasne, rasne i političke podijeljenosti današnje Britanije. Dodatno značenje ovoj suradnji daje činjenica da Hubb Community Kitchen djeluje u okviru kuhinje Al-Mannar Centra za muslimansko kulturno naslijeđe. Drugi partner u ovo projektu je The Royal Foundation. Kuharica promovirana u četvrtak u Kensington Palaceu sastoji se od 50 recepata iz europskih, bliskoistočnih, sjevernoafričkih i levantskih kuhinja.

U predgovoru kuharice Meghan Markle piše: “Zajednička kuhinja je mjesto na kojemu se žene zajedno smiju, žaluju, plaču i kuhaju. To stapanje raznih kulturnih identiteta pod istim krovom stvara prostor za osjećaj normalnosti u najjednostavnijoj formi, za univerzalnu potrebu za povezanošću, podrškom i okupljanjem oko hrane, kroz hranu, u krizi i u sreći, to je nešto što nas sve povezuje”. Svi prihodi od kuharice idu u Hub Community Kitchen kako bi “zajednička kuhinja nastavila rasti i održavati globalni duh zajedništva.”

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Meghan Markle je napisala kuharicu s muslimankama koje su preživjele užasni požar u Grenfell Toweru

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min