Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netko je konačno završio u zatvoru zbog pisanja lažnih recenzija na TripAdvisoru

tripadvisor

Raspravu o tome jesu li lažne recenzije na TripAdvisoru, jedan od rutinskih načina borbe protiv konkurencije, samo nemoralne ili je riječ o kaznenom djelu. Za restoratere koje su konkurenti napadali angažirajući rođake i nudeći besplatne ručkove ljudima da pod lažnim identitetom pišu sve najgore o njima, svakako bi odgovorili ovo drugo. Za mnoge korisnike TripAdvisora, međutim, posebno one koji vjeruju  ih taj kaotični, nepouzdani vodič zaista vodi na kojima će pametno potrošiti novac, i bilo kakva informacija važnija je od autentičnosti.

Talijanski sud u Lecceu donio je veliki pomak u ovoj raspravi. Jučer su, pišu lokalni mediji, na zatvorsku kaznu osudili vlasnike firme PromoSalento, jer su prodavali pakete lažnih recenzija hotelima i restoranima. Dosudili su im 9 mjeseci zatvora bez mogućnosti uvjetne i 8000 eura odštete TripAdvisoru za troškove pravnika koje je servis morao angažirati da suzbije lažne recenzije. Talijanski mediji na taj razgranati biznis upozoravaju već pet godina.

TripAdvisor je surađivao u istrazi i podržao kazneno gonjenje krivotvorenja na svom servisu “Smatramo da je ovo povijesna presuda za internet,” izjavio je Brad Young, pravni savjetnik TripAdvisora, “Pisanje lažnih recenzija uvijek je bilo kršenje zakona ali sada je krivac prvi put završio u zatvoru. Ulažemo puno u sprečavanje prevara i efikasno ih otkrivamo. Od 2015. blokirali smo aktivnosti više od 60 tvrtki za internetsko oglašavanje u cijelom svijetu. Ali ne možemo sve sami i zato spremno surađujemo s nadležnim vlastima.” Ovo je također i jedan od rijetkih slučajeva u kojima TripAdvisor na otkriće o lažnim recenzijama na njiovu servisu nije reagirao defenzivno.

PromoSalentove nezakonite aktivnosti prije tri je godine otkrio TripAdvisorov sigurnosni tim. Ustanovili su da firma u Italiji posluje nezakonito. TripAdvisor im je blokirao više od 1000 pokušaja objave recenzij o nekoliko stotina restorana.  Kada TripAdvisor sumnja na autentičnost ili motive recenzija počne interno istraživati korisničke profile i objave. Ako ustanove da se manipulira recenzijama, na profilima osumnjičenih restorana objavljuju crveni kružić, kao upozorenje korisnicima. Ako lažne recenzije ni tada ne prestanu, angažiraju se pravnici i blokiraju profili. U najtežim slučajevima uključuje se lokalna policija.

U trenutku kad je TripAdvisor obavijestio talijansku policiju, oni su već istraživali PromoSalento. O svemu se očitovao i predsjednik Svjetskog odbora za etiku u turizmu UNWTO Pascal Lamy (glasoviti bivši dužnosnik Europske komisije zbog nesmiljenosti zvan Zvijer iz Berlaymonta i bivši predsjednik WTO-a) koji je rekao: “Internetske recenzije igraju ključnu ulogu u turizmu i potrošačkim odlukama o kupnji, zato je još važnije da svi poštuju pravila.” Povijesna presuda iz Leccea možda će pomoći u poboljšavanju kvalitete jednog od najgorih restoranskih vodiča na tržištu, koji se još oporavlja od slučaja u kojemu je najboljim londonskim restoranom proglasio zapuštenu baraku. TripAdvisor ni u Hrvatskoj nije puno pouzdaniji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.