Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kratki vodič kroz pomalo depresivna samoposluživanja istočnog Zagreba

konzum-kvatric

U nedjelju oko podneva, u Konzumu na Kvaternikovu trgu došlo je do neugodne scene. Dućan je bio pun kupaca, pa se red počeo stvarati tridesetak metara od blagajni. Radile su dvije od četiri blagajne. Da biste platili račun, morali ste čekati između petnaest i dvadeset minuta. Jedan je kupac izgubio živce, pa je počeo vrijeđati blagajnika i blagajnicu, na što je blagajnica podigla glas i rekla mu da može otići u neki drugi dućan ako mu se ovdje ne sviđa. Ova scena, koja kao da je došla iz neke socijalne sapunice, samo pokazuje da u Zagrebu i blizu centra grada nije baš uvijek ugodno kupovati.

S druge strane, supermarketi su neizbježni i u ovo doba godine, kada su tržnice na svom vrhuncu (a Kvatrić zaista jest dobra tržnica). Stoga smo napravili malu listu supermarketa na putu prema istočnom dijelu Zagreba, od Kvaternikova trga , preko Radničke, do Svetica, gdje i sami često kupujemo. Dojmovi nisu osobiti, premda su nešto bolji nego lani u isto vrijeme.

1. Super Konzum ‘Black’, Radnička 49

super konzum radnicka

Ova velika, dobro uređena i odlično opskrbljena trgovina i dalje je najbolji supermarket u Zagrebu vjerojatno i u Hrvatskoj. Uostalom, Konzum u Radničkoj pretprošle je godine uvršten među najbolje trgovine na svijetu, prema preporuci jedne međunarodne strukovne organizacije.

Premda voće i povrće katkad znaju izgledati staro i pomalo tužno, i premda izbor i kvaliteta kruha odražavaju kvalitativno depresivno stanje hrvatske pekarske industrije, Konzum u Radničkoj i dalje se drži kao da se slom Agrokora nikad nije dogodio. Izbor piva, jakih alkohola i luksuznih vina bolji je nego u mnogim svjetskim supermarketima, izbor sira i suhih mesa je solidan, izbor ribe, rakova i svježeg mesa zna biti više nego dobar, a dućan bilježi izvrsne promete.

2. Spar, Banjavčićeva 13

billa-spar

O ovoj smo trgovini napisali barem deset vrlo kritičkih tekstova, od kojih su neki morali biti crnohumorni. Situacija u našoj bivšoj susjedskoj Billi u zadnjih se sedam ili osam mjeseci ipak bitno poboljšala, pogotovo kad je riječ o ponudi piva (sedam ili osam craftova), čokolada, sladoleda (i Haagen Dazs i Ben and Jerry’s , vrijeme je da nabave Medenko) pa čak i voća. Nadalje, dobro je što drže uvozne, vakuumirane odležane steakove, a katkad se ondje može kupiti i solidan komad svježeg mesa.

Suhomesnati je odjel i dalje katastrofalan, sa sivim, tko zna kad narezanim pršutima, dok su Sparovi kruhovi među lošijima u Zagrebu, u zaista žestokoj konkurenciji. Organizacija posla također je značajno napredovala, pa više nema predugih redova.

Novi Sparov supermarket u susjedstvu, na uglu Heinzelove i Branimirove, ima veliki parking, više prirodnog svjetla, ribarnicu koja je s vremena na vrijeme upotrebljiva te ponešto butiknih čokolada i zgodnih grickalica, poput krekera za vino s okusima čilija, maslina ili morske soli.

3. Bio&Bio, Nama na Kvatriću

bio-bio

U podrumu jedne od Nama koje još uvijek postoje, smjestio se ovaj oveći dućan zdrave hrane, koji može biti i gastronomski upotrebljiv zato što drži kombu(a bez kombua nema dashija), pa umeboshi, pa još ponešto algi, mirin i donekle korektne varijacije sojinih umaka. Posebnu atrakciju čine Zotterove čokolade, koje spadaju među najfinije i najzabavnije na hrvatskom tržištu. Šteta što Bio&Bio u svoj asortiman Zotterovih ludosti još nije uvrstio crnu čokoladu s dimljenom pastrvom.

4. Lidl, Donje Svetice 46

lidl-zagreb

Riječ je o tipično neugodnom i ružnom dućanu koji, međutim, niskim cijenama opravdava svoje nedostatke, o čemu svjedoče izvrsni poslovni rezultati cijelog lanca u Hrvatskoj. Zadnji smo put Lidl posjetili kad su se ondje održavali dani Španjolske i Portugala, s nizom zaista loših, i u ovom slučaju ne nužno jeftinih proizvoda.

5. Konzum, Kvaternikov trg

konzum-kvatric

Veliki Konzum na Kvatriću, koji je i bio povod ovom tekstu, pati od nekoliko strukturalnih problema. Prvi je sam dizajn dućana, koji kupce tjera u red vrlo daleko od blagajni, i same blagajne čini neprotočnima. Tko god je uređivao Konzum na Kvatriću, duboko je posvađan sa samom idejom o tome da bi kupnja mogla biti nešto ugodno. Zanimljivo je da Konzum sličan problem klaustrofobične atmosfere ima i u inače mnogo bolje opskrbljenom dućanu na Britanskom trgu.

Drugo, u Konzumu na Kvatriću baš su se jako vidjele posljedice prošlogodišnjeg Agrokorova sloma. Količina robe i asortiman drastično su se smanjili, a odjeli sa suhim mesom i toplom hranom podsjećaju na predzadnje dane komunizma. S obzirom na veličinu dućana i na prometnu lokaciju Konzum bi morao unaprijediti samoposluživanja na Kvatriću, koje je sada zaista u depresivnom stanju.

6. Lonia, Heinzelova 47

lonia (1)

Riječ je o jednom od najtužnijih dućana u kvartu koji ne obiluje vrhunskim dućanima. Kada uđete u Loniju u Heinzelovoj, imate dojam kao da ta trgovina postoji isključivo zato da bi gospođe koje ondje rade primale plaću, što je zapravo u redu, ali kupcima puno ne pomaže. Osim vrlo bazičnih stvari poput mineralne vode ili temeljnih mliječnih proizvoda, u Loniji je teško bilo što kupiti. Slično je stanje i u obje Lonije u Zvonimirovoj, dok je ona na Kvatriću ipak bitno bolja. Lonia je nasljednica brenda Diona koji je, opet ,naslijedio Slaviju. I Dionine i Slavijine trgovine bile su neusporedivo konkurentnije od sirote Lonie.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.