Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Spar otvoren preko puta ozloglašenog u Banjavčićevoj, ima solidnu mesnicu i ribarnicu, grozno voće i povrće

spar-heinzelova

Točno pedesetak metara od ulaza u zasluženo nepopularni Spar u Banjavčićevoj, omiljenu temu naših feljtona iz supermarketa, otvoren je novi Spar, čiji je ulaz okrenut prema Heinzelovoj, a veći dio izloga prema Branimirovoj. Prilično je neobično da se dva slična supermarketa iste tvrtke nalaze tako blizu jedan do drugog, no to je pitanje koje se tiče Sparove poslovne politike. Sadržaj novog Spara tiče se potrošača. Na prvi pogled, novi Spar ne izgleda dobro. Naime, police s voćem i povrćem već danas, u subotu 25. studenog samo tri dana poslije otvaranja, djeluju tužno uvenulo. Kupili smo dva grozda bijelog grožđa s bar desetak trulih bobica, i mango iz kojeg su već počeli curiti slatki sokovi, što znači da je predugo stajao u hladnjači.

Još gori dojam ostavlja velika košara s polutrulim bananama koje se po posebnoj cijeni prodaju odmah kraj vage za voće i povrće. Zaista ne znamo kakav dojam novi Spar želi ostaviti, ako se već treći dan toliko vidljivo oslanja na trule banana, i ako je cijeli odjel voća i povrća prepun stare robe (naletjeli smo na jablanovače kojima danas istječe rok uporabe). Bilo bi puno reprezentativnije da su novu trgovinu napunili svježom robom, umjesto voćem i povrćem zaostalim u dubljim dijelovima Sparovih hladnjača. No, Sparove excel tablice očito su nesposobne za takvu, najlogičniju moguću promotivnu gestu.

Odjel sa suhim mesom uobičajneo je dosadan, dok je sekcija kruha nešto inovativnija, pa uključuje i crne bagete s aktivnim ugljenom. Crni baget, nažalost, nije baš dobro ispao, jer je prilično tvrd i sasvim neužitnog okusa Veliki napredak u usporedbi sa susjednim Sparovim supermarketom u Banjavčićevoj, predstavljaju mesnica i ribarnica. Mesnica je bila puna govedine, teletine, svinejtine i janjetine koje su izgledale relativno dobro, pa čak i svježe. Ramsteci su bili lijepo i čisto narezani kao i janjeći butovi, dok su pojedini dijelovi svinjetine uredno pretvoreni u rolade omotane pancetom. Kupili smo biftek, logično najskuplji komad mesa u vitrini, koji je izgledao vrlo dobro, ali koji nam mesar nije ni pokušao očistiti od žilica opne. Mesar je bio vrlo simpatičan i marljiv, što samo znači da mu nitko nije rekao kako obraditi biftek za krajnjeg kupca.

Ribarnica nas je posebno ugodno iznenadila: puna je vreća dagnji, file tune izgleda sasvim solidno, koža srdelica se sjajila, a vidjeli smo i ponešto bijele ribe. Značajan napredak u usporedbi s Banjavčievom predstavlja organizacija rada blagajni, na kojima se nije čekalo premda je dućan bio prilično pun.

Novi Spar između Banjavčićeve, Heinzelove i Branimirove označuje određeni napredak u usporedbi sa zaista četvrtorazrednim Sparom u Banjavčićevoj, no trulo voće i povrće treći dan poslije otvaranja upozorava na stvarne domete tog limitiranog branda, koji nezaustavljivo preuzima hrvatsku scenu supermarketa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.