Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KRONIKE IZ SPARA U BANJAVČIĆEVOJ #4 Je li ovo ipak najgori zagrebački supermarket?

billa-spar

Kao što naši redoviti čitatelji znaju, početkom ljeta svečano smo obećali da više nećemo pisati o Sparu u Banjavčićevoj, lošem dućanu koji se uselio u postore gdje je jednom poslovala dobra Billa, koja je eto otišla iz Hrvatske…No, večerašnji posjet Sparu u Banjavčićevoj, trgovini koju ne možemo izbjeći jer stanujemo preko puta a blizu nema ničeg drugog, doista je promijenio sve naše kriterije o normalnom nediskontnom samoposluživanju. Lidl ili Kaufland se spram našeg susjedskog supermarketa doimaju gotovo kao pristojno uređeni dućani. O čemu je riječ?

U Sparu u Banjavčićevoj ovih se dana može kupiti hladnjak, ali ne i roba koju treba staviti u hladnjak. Naime, Spar je odmah kraj blagajni počeo prodavati televizore i hladnjake po vrlo niskim cijenama (1300 i 1500 kuna), kao i tonu druge tehničke robe koja je potpuno zakrčila njihov navodni core business, prodaju hrane. Jasno je da veliki trgovački lanci uredno prodaju i tehničku robu. No, ona je u boljim takvim dućanim uredno složena na posebnim policama. U Sparu u Banjavčićevoj, ta je roba zakrčila neke od najvažnijih prostora dućana, pa televizori doslovno vise blagajnicama za vratom. Istodobno dok se Spar u Banjavčićevoj punio lošim električnim i elektroničkim aparatima, njegova se pekarnica potpuno ispraznila.

U ponedjeljak oko 18 i 30, pletene košare Sparove pekarnice zjapile su prazne kao da je par sati prije najavljeno da će kruh poskupiti nekih tisuću posto pa su građani u panici pokupovali bilo što jestivo, proizvedeno od brašna. Jednako su prazni zjapili i hladnjaci namijenjeni velikim pakiranjima (gdje li je nestao Ben and Jerry’s ?), a ni na povrtnom odjelu stanje nije bilo mnogo veselije, ni zelenije. Budim pošteni. Spar u Banjavčićevoj u zadnjih se nekoliko mjeseci popravio u važnim segmentima: sada imaju solidan izbor piva, nude dvadesetak dana odležane ribeye steakove, a ni selekcija čokolada nije loša (osobito Cachetova Uganda). Međutim, puste stalaže cijelih, i to esencijalnih segmenata tog velikog samoposluživanja, skupa s raznom neprehrambenom robom koja zauzima sve više prostora i koja cijeli dućan čini ružnim, neurednim i klaustrofobičnim, utječe na to da nas kupovanje u Sparu asocira na kubanske trgovine od prije petnaestak godina. Kad je riječ o ugodnosti kupovanja, Spar u Banjavčićevoj kvalificira se u usku grupu najgorih zagrebačkih samoposluživanja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.