Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako se međimurski chef Nikola Lesar stvorio u tajlandskom Iron Chefu

marko-palfi

Gotovo svi hrvatski mainstream mediji jučer su objavili priču o Nikoli Lesaru, kuharu koji je 2012. pobijedio na hrvatskom Masterchefu a ovih se dana pojavio na tajlandskom Iron Chefu. Lesar je u show došao kao chef challenger, izazivač koji se natječe s jednim od šest tajlandskih chefova po svom izboru. Zbog intenziteta i zadataka, Iron Chef je jedan od najtežih i najzabavnijih formata televizijskih kuharskih natjecanja, a na jakim tržištima, kad nastupaju iskusni chefovi kao u Japanu odakle je show krenuo ili ponekad u Americi, može se gledati i kao ozbiljna edukativna emisija o profesionalnom kuhanju.

Lesara je, kao je objasnio za Dnevnik.hr, u Iron Chef pozvao jedan od sudaca s MasterChefa Thailand, koji sudi i u Iron Chefu. Zato što je Lesar danas vlasnik restorana na Phuketu, jednoj od najjačih tajlandskih turističkih destinacija.

Nakon pobjede u MasterChefu, Nikola Lesar je na poziv Dina Galvagna godinu dana radio u Petoj četvrtini. Bio je to onaj skandalozni MasterChef u kojemu je na Badnjak u Hrvatskoj emitiran superfinale u kojem pobjeđuje Lesar, a u Bosni i Hercegovini onaj u kojem pobjeđuje chef Marko Palfi. Lesar je, naravno, bio stvarni pobjednik a Palfi je osvojio drugo mjesto. P roducenti su objasnili da se uvijek snimaju dvije verzije kraja MasterChefa, jer se show snima šest mjeseci unaprijed i time se osigurava tajnost imena pobjednika. Lažni kraj u BiH je prikazan greškom. No, vratimo se na Lesarovu karijeru.

Nakon Pete četvrtine, koja se počela raspadati kad ju je Galvagno iznenada napustio, mladi se čakovečki chef otišao školovati u Aziju. U Japanu, Indiji, Kini i na Tajlandu svladao je klasične azijske tehnike, a formalno se školovao u Bangkoku, u tamošnjoj ekspozituri francuske kulinarske akademije Le Cordon Bleu. Radio je kao head chef bangkoškog restorana The Never Ending Summer koji u blizini rijeke Chao Praya kuha rustikalnu tajlandsku hranu i u restoranu hotela Banyan Tree. Danas je vlasnik i chef Rustic Eatery&Bara na Patong Beachu.

Lesar se na Iron Chefu, koji u Aziji gledaju milijuni ljudi, natjecao s timom svog restorana. Zadatak je bio u 60 minuta skuhati deset tanjura s dvije tajne namirnice, velikom smrznutom krinjom od 30 kilograma koju je trebalo filetirati i žabama koje su stigle neposredno prije natjecanja. Pripremao je  tartar od kirnje s wonton nachosima, yakitori od kirnje, riblje kolačiće, panang curry, crni rižoto s kirnjom i cherry rajčicama i vijetnamsku salatu od žaba. Izgubio je za samo dva boda, ali je dobio golemu promociju u najtežem kuharskom showu.

Lesar kaže da se nema namjeru vraćati u Hrvatsku jer mu domaća scena, iako raste, nije dovoljno zanimljiva za osobni razvoj. “Do sada mi se Azija pokazala kao pun pogodak. Možda jednog dana otvorim nešto doma, ali zasad ne razmišljam o tome.” U 28. godini, talentiran i ambiciozan kuhar školovan vani, samoodrživ na golemom azijskom tržištu, Lesar je jedinstvena priča u Hrvatskoj, ali normalna za svjetsku kuharsku scenu. Možda je pravi kuriozitet u ovoj priči Međimurje, koje je nakon Matije Bogdana (The Ledbury) i Marka Palfija (ex Mundoaka) dalo još jednog zanimljivog kuhara koji je usto i ozbiljan profesionalac, ne baš česta kombinacija na hrvatskoj sceni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.