Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako propadaju mali iznajmljivači apartmana – poučan primjer iz Splita

 Slobodna Dalmacija i Jutarnji list u ponedjeljak su objavili odličnu i zaista višestruko poučnu priču u poslovnoj sudbini jedne splitske obitelji, koja se odlučila baviti iznajmljivanjem apartmana kao dodatnim obiteljskim poslom.

Ti su vrijedni ljudi, dakle, uredili dvosobni apartman s pogledom na more, pa su postavili sasvim razumne cijene, 60 eura u predsezoni i postsezoni, i 70 eura na noć u srpnju I kolovozu.

Svi članovi obitelji uključili su se u biznis, za koji su se nadali da će im donijeti neki relevantan novac. Evo kako je to zasad završilo.

Obitelj o kojoj govorimo tvrdi da je ove godine u tri ljetna mjeseca zaradila samo o 2600 eura. U drugom dijelu teksta kaže se kako su, zapravo, poslije odbitka troškova zaradili tek 1900 eura, pa se može pretpostaviti da se brojka od 2600 eura odnosi na promet.

E sada, 2600 eura prometa znači da je od 62 dana srpnja  kolovoza apartman u Splitu s pogledom na more i s visokim ocjenama na internetu, bio popunjen svega 37 dana.

Dakle, u špici turističke sezone, u jednoj do najvažnijih hrvatskih turističkih destinacija, pristojan apartman s pristojnim cijenama s pogledom na more bio je pun jedva 37 dana, odnosno, bio je prazan punih 35 dana!

I to pod uvjetom da obitelj koja je pristala govoriti za Slobodnu nije zabilježila ni jednu noć prometa u predsezoni.

Ako su, pak, gosti ondje spavali i u predsezoni, ispada da je tijekom pune sezone njihov apartman uglavnom zjapio prazan! I to u Splitu.

Ova je priča važna zbog dva razloga.

Prvo, njeni protagonisti tvrde da su ih uništili ilegalni iznajmljivači, koji su u Splitu nudili apartmane već za 30 eura, pa su legalni iznajmljivači pristojnih soba ostali nekonkurentni.

To je, naravno, moguće kao što znamo iz drugog splitskog apartmanskog slučaja, kada je dvoje mladih lokalnih divljaka koji su vodili neki hostel, pretuklo jednu englesku turistkinju.

Drugo i još važnije, privatni iznajmljivači postali su glavne žrtve ovogodišnje stagnacijske sezone, koju siroti ministar turizma, ne znajući kako da opravda ono što se hrvatskoj obali zaista dogodilo u ljeto 2018. naziva još jednom uspješnom sezonom.

Naime, još krajem srpnja objavljene su statistike koje govore  o 25 do 30 posto manjoj potražnji za privatnim apartmanima, što je i normalno, jer se hoteli uvijek mogu izvući preko agencija koje im dovode goste iz godine u godinu, uglavnom po bitno nižim cijenama od onih koje vidite na recepciji ili na Booking.comu.

No, privatni se iznajmljivači ne mogu izvući ako ne postoji stvarna potražnja. Pa je tako splitska obitelj, koja je investirala u apartman s pogledom na more, i koja se odlučila ozbiljno baviti iznajmljivačkim poslom, završila ljeto sa samo 2600 eura prometa.

Riječ je o jednoj od oporih istina o ovogodišnjem hrvatskom turizmu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.