Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Aperitivu smo proveli genijalno subotnje popodne uz Gravnera na čaše

Joško Gravner svakako je jedan od najvažnijih vinara današnjice. Gravner je desetljećima predvodio sve moguće trendove u Colliu/ Brdima, da bi prije dvadesetak godina izmislio trend jako maceriranih bijelih vina koja danas svijet zove oranžima, premda sam Gravner zazire od te oznake.

Namjerno smo napisali izmislio, jer nam je drugi najvažniji vinar iz Collia, austrijsko-slovenski Talijan Silvio Jermann, u velikom intervjuu što ga sutra objavljujemo, decidirano rekao da duge maceracije bijelih vina u Brdima i u Colliu nikad nisu postojale, te da je čista izmišljotina tvrdnja mnogih lokalnih vinara da su njihovi djedovi tako proizvodili vina.

“Moja je obitelj ovdje više od stotinu godina, i mi znamo da ni jedan vinar u Colliu ranije nije proizvodio oranže. Pa ni slučajno.“ odlučan je Jermann.

No, vratimo se Gravneru. Osim što je artikulirao cijeli jedan svjetski trend, Gravner proizvodi zaista briljantna, glatka, elegantna suha vina koja nemaju rok trajanja.

Ta su vina tek umjereno komercijalna i sve skuplja, pa nas je šokiralo kad smo vidjeli da se Gravnerova Rebula iz 2008. godine u zagrebačkom baru Aperitivo toči na čaše.

Još nas je više, i to ugodno, šokirala cijena, 85 kuna za čašu. Naime, normalna restoranska cijena Gravnerovih vina kreće se između 90 i 150 eura po boci, dok se u njegovu kraju, u gostionicama blizu Oslavja, Gravnerove rebule prodaju za osamdeset do sto eura po boci.

I sada smo, usred Zagreba, naišli na prominetni, visokokomercijalni lokal koji drži Gravnera, i to na čaše, po najnižim mogućim cijenama.

Pa smo za pola sata popili jedno tri čaše, što je ljubaznog konobara motiviralo da nam na račun kuće donese još dvije čaše ovog zaista spektakularnog vina.

I tako se usputno popodnevno sjedenje na terasi u Staroj Vlaškoj pretvorilo u jedan od najsadržajnijih wine tastinga u Zagrebu u posljednje vrijeme.

Osim Gravnera, u subotu smo u Aperitivu popili i Vermeer, jedno od finih pića sa zaigranih koktelskih tematskih lista Ivana Mandarića i Krune Rozića. Vermeer je koktel sa zadnje liste posvrćene ženama u umjetnosti, koji rade s rosoliom di bergamotto i citrusnim biterima. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.