Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Kamo na kišni nedjeljni ručak izvan Zagreba – 5 finih i uglavnom neskupih prijedloga

Ljeto je, dakle, završilo sa zadnjim danom kolovoza. Bar zasad. Rujan je u Zagrebu počeo kišom, a nebo bi trebalo biti sivo i drugoga dana rujna, u nedjelju. Što ne znači da morate ostati kod kuće. Evo kratke liste restorana blizu Zagreba, gdje nije imperativ jesti na terasi, s dobrom hranom i cijenama koje će pomoći vašoj kartici da se lakše oporavi od iznimnih napora tijekom godišnjih odmora.

1. Repovž, Šentjanž 14, Slovenija

repovz-ravioli (1)

Ova obiteljska gostionica smještena oko 45 minuta vožnje od Zagreba, u kraju iz kojeg dolazi supruga najgoreg američkog predsjednika ikada, briljantan je, ali doslovno briljantan primjer elaborirane seljačke kuhinje. Repovž definitivno spada među najbolje gostionice u Sloveniji, a njihovu se umijeću kuhanja klanjaju i veliki moderni slovenski chefovi.

Repovž je, nadalje, mjesto gdje na obiteljske nedjeljne ručkove dolaze oni koji znaju, pa smo tako lani naletjeli na suvlasnike i sommeliere jednog zagrebačkog fine dining restorana. Repovž je, osim zbog izvrsnog kuhanja takozvane seljačke hrane, popularan i zbog cijena,. Vikend jelovnici od tri slijeda plus pozdrav iz kuhinje koštaju 16 i 18 eura, degustacijski meniji s pet ili šest slijedova od 25 do 39 eura, dok se a la carte doima još jeftinije. Repovževa daska hladnih predjela za dvoje košta 15 eura, a sadrži suho meso, tartar od pastrve, carpaccio, razne paštete i sireve. Zečja pašteta s marmeladom od frankovke košta 7,5 eura, juhe su po tri i pol eura, ravioli s kozjom skutom 7,5 eura, file pastrve 15 eura, dok je najskuplje jelo odležani ramstek sa štruklima od skute, koji košta 20 eura.

Vinska karta sadrži neka doista senzacionalna vina poput više etiketa Acija Urbajsa, jednog od najvažnijih slovenskih biodinamičara, koji je u Hrvatskoj nažalost gotovo nepoznat. Šampanjac Pol Roger u Repovžu se prodaje po hrvatskoj maloprodajnoj cijeni. S obzirom na gužvu na koju smo zadnji put naišli, obavezno rezervirajte.

2. Đurina Hiža, Varaždinska ulica 70, Varaždinske toplice

djurina-hiza-meso

Đurina Hiža idealna je za ovo doba godine, jer možete sjediti i na natkrivenoj terasi, gledati i mirisati obližnju šumu pod kišom, kao i u prostranoj blagovaonici. Meso je zaista odlično, te ga znaju ispeći baš kako treba, cijene vrlo korektne, izbor piva okej, dok se nadamo da su od ljeta malo poradili na vinskoj karti.

3. Krčma Gabreku, Starogradska ulica 46, Samobor

gabreku-sala (1)

Ova 89-godišnja gostionica naš je stari favorit koji nikada ne može izostati s pozitivnih lista restorana u blizini Zagreba. Ono što veseli kod Gabreka jest konzistentnost. U toj se gostionici, koja se na znaku postavljenom ispred ulaza sjeća starih gostiju Krleže, Ujevića i Krkleca, kuha zavidno korektno i točno s obzirom na stotine i stotine ručkova koliko ih se vikendom ondje posluži. Mi najčešće jedemo pečenu teletinu, svakako vrijedi probati salatu od ukiseljenih gljiva, kao i razne šunke i kobasice koje se serviraju s odličnom Filipecovom muštardom i svježe naribanim hrenom. Cijene su među nižima na zagrebačkoj restoranskoj sceni. Nedjeljni ručak valja, naravno, rezervirati.

4. Klet Bolfan, Gornjaki 56, Hrašćina

bolfan-podrum

Što je logičnije nego usred berbe posjetiti najboljeg i najvažnijeg zagorskog vinara, u njegovoj kleti okruženoj vinogradima rizlinga, sauvignona, sivog i crnog pinota i mnogočega drugog? Klet Bolfan rustikalno je, ugodno uređen prostor s dosta stolova koji gledaju na vinograde, s otvorenim kaminom za hladnija vremena, i s kuhanjem koje se bazira na vrlo lokalnim, po mogućnosti sastojcima iz biodinamičkog uzgoja (premda se meso, čini se, nabavlja i iz nezagorskih izvora). Kod Bolfana pokušavaju artikulirati modernu zagorsku kuhinju, čvrsto utemeljenu na tradicionalnim receptima tog lijepog kraja. Rezultati su katkad vrlo dobri, a katkad dvojbeni, no uvijek zanimljivi.

5. Kod Špilje, Otruševec 17/4

spilja

Ultrapopularna Špilja, smještena u divljini iza Samobora, na ovoj se listi našla na posljednjem mjestu zbog dva razloga. Prvo, puno više volimo njenu terasu nego interijere, i drugo, Špilja je bitno skuplja od ostalih gostionica na listi. Pa ipak, Špilju je i danas bilo nemoguće izostaviti jer je hrana ondje zaista uglavnom jako dobra, osobito čisto meso, bez pomalo starinskih umaka, i jer je vinska lista dostojna strogog centra Zagreba. Obavezno rezervirati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.