Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Al Giardinetto u talijanskim Brdima primjer je uzornog gastronomskog bistroa s korektnim cijenama

al-giardinetto-cormons-terasa

U Trattoriji Al Giardinetto, u simpatičnom mjestu Cormons par kilometara od slovensko-talijanske granice i dva i pol sata vožnje od Zagreba, završili smo sasvim slučajno. U četvrtak smo planirali večerati kod Klineca u poznatom slovenskom vinskom selu Medana, no taj je restoran, kao i mnogi drugi u Goriškim Brdima, četvrtkom zatvoren. Moramo priznati kako nigdje drugdje nismo naletjeli na pravilo da restorani masovno ne rade četvrtkom, no kraj lijep i suzdržano raskošan poput Brda ima pravo na ekscentričnosti.

I tako smo, u nedostatku otvorenih dobrih restorana na slovenskoj, ali i na talijanskoj strani Collija (čuvena La Subida također ne radi četvrtkom) završili u Cormonsu, malom civiliziranom gradu s ugodnom pješačkom zonom, lijepim austrougarsko-mediteranskim fasadama, puno zelenila i groznim komunalnim službama: plastične vreće za smeće prekrivale su pola grada.

al-giardinetto-cormons-kruh

U jednoj od urednijih ulica smjestio se Al Giardinetto, jedan od popularnijih restorana među lokalnim vinarima. Čim smo ušli u Al Giardinetto, naletjeli smo na Michelea Jermanna, s kojim smo taj dan ručali u Jermannovoj obiteljskoj vinariji u Ruttansu, dok je već površni pregled Giardinettove Facebook stranice izbacio prezimena Ščurek i Jakončič kao redovite goste.

al-giardinetto-cormons-lubenica

Carpaccio od lubenice

Al Giardinetto je restoran s lijepim vrtom u zelenilu, gdje nažalost nije bilo mjesta, i s konzervativnijim ali ugodnim blagovaonicama, u kojima je bilo prevruće jer klima uređaj tko zna zašto nije radio. Jelovnik uvjerljivo nadmašuje interijer: skoro svako jelo u bistrološkoj ponudi Al Giardinetta zvuči originalno i ima neku duhovitu dodanu vrijednost. Carpaccio od lubenice, jedan od univerzalnih hitova ovoga ljeta, poslužuje se na sobnoj temperaturi, što voću omogućuje da razvije sve svoje okuse.

al-giardinetto-cormons-fritto-misto

Fritto misto

Goveđi carpaccio također je topao, malo deblje narezan te se servira u društvu vrlo svježih i mirisnih kamenica, s ponešto algi. Taj je originalni carpaccio, koji košta stotinjak kuna, vjerojatno najbolje jelo koje smo kušali u Giardinettu. Fritto misto od kozica, lignji, fenomenalno slatkih tikvica, mrkvi i paprika također je bio jako ugodan, no ne razumijemo zašto se poslužuje uz kupovni slatki čili iz loših azijskih dućana. Čini se da u Al Giardinettu imaju problema s umacima i dodacima, jer smo na središnjem stolu uočili nekoliko najjadnijih vrsta balsamica iz supermarketa.

al-giardinetto-cormons-carpaccio

Goveđi carpaccio s kamenicama i hrskavim algama

U dubokom tanjuru punom korbelja, dagnji, dondola, povrća i one slasno slane tekućine iz školjki, školjke su ostavile bolji dojam od ribe, dok je vitello tonnato s pečenom hobotnicom bio izvrstan ali toliko velik, da smo morali početi razmišljati o manifestu za manje porcije, kojeg smo danas i objavili.

al-giardinetto-cormons-korbelj

Korbelj s dondolama i dagnjama

al-giardinetto-cormons-vitello

Hobotnica/vitello tonnato

Hrana u restoranu Al Giardinetto je, dakle, duhovita, dobro skuhana, možda ne s prvorazrednim sastojcima (osim povrća), te predstavlja odličan value for money. Večeru, dvije čaše pjenušca iz Franciacorte te buteljku vrlo lokalnog Sturmova Friulana platili smo 125 eura, dakle manje od tisuću kuna, u zemlji koja je ipak duplo bogatija od Hrvatske, što sve upozorava i na nekonkurentnost naših restoranskih cijena (koja je, među ostalim, posljedica pogrešnih političkih odluka). Vinska karta previše je dosadna za jednu od najvažnijih vinskih regija moderne Europe, dok je posluga skoro besprijekorna: srdačna, neformalna i točna.

 

TRATTORIA AL GIARDINETTO
Cormons, Collio, Italija

HRANA -4/5  VINA 3/5 AMBIJENT 3/5 SERVIS 4/5
sve kreditne kartice


VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.