Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je 10 najskupljih piva na svijetu

brewdog-end-of-history

Pivo je uvjerljivo najprodavanije alkoholno piće na svijetu. No, to nije njegov jedini rekord. Pivo je i jedno od najstarijih alkoholnih pića, neki od najranijih uzoraka dolaze iz 900. godine prije nove ere, i općenito najpopularnije piće nakon čaja i vode. Jedini rekord koji pivo nikad ne ruši je cijena. Kad kažemo da je pivo skupo, obično kao dokaz navodimo cijene koje nisu veće od jeftinijih vina i destilata. No, neka piva cijenama su počela pretjecati čak i skupa vina i premium destilate. Jer su rijetka, ili skuhana od posebnih sastojaka, ili naprosto skupo zapakirana. Donosimo listu najskuplji piva na svijetu.

10. Pabst Blue Ribbon 1844 – 277 kuna

pabst-blue-ribbon

Pabst većinu asocira na jeftino masovno pivo. U Kini, međutim, Pabst je nešto drugo. Proizvođač je htio da se Pabst Blue Ribbon u Kini natječe s vrhunskim vinima i destilatima. Pivo je napravljeno od njemačkih karameliziranih sladova i odležano u američkim starim bačvama whiskeya, kako bi se dobila jedna od najskupljih boca piva na svijetu.

9. Tutankhamun Ale – 470 kuna

tutankhamun-ale

Egipatsko ime, egipatsko pivo. Arheolozi s Cambridgea 1990 su u Egiptu otkrili kraljevsku pivovaru kraljice Nefretiti. U iskopinama su pronašli tragove starog piva. Donijeli su ih u laboratorij, analizirali i identificirali sve sastojke. Kad su doznali od čega su kraljevskoj pivovari radili pivo, angažirali su škotskog majstora pivara Jima Merringtona da pokuša napraviti istovjetno pivo. Na početku, to se pivo prodavalo za 7865 dolara po boci, ali cijena je s vremenom pala na samo 75 dolara po boci. Budući da je pivovara koja je kuhala Tutankhamun Ale zatvorena, preostale su se boce na sekundarnom tržištu navodno polako vratile na originalnu astronomsku cijenu.

8. BrewDog Sink the Bismarck – 504 kune


Pivo je nazvano po ratnom brodu iz Drugoga svjetskog rata kao izazov njemačkoj pivovari koja je tvrdila da proizvodi najjače pivo na svijetu. BrewDog je odlučio napraviti svoje vrlo jako pivo, s četiri puta više alkohola od njemačkog. Morali su učetverostručiti količinu hmelja, četiri puta destilirati i četiri ga puta zamrzavati. Taj je postupak dao pivo četiri puta jače od prosječnog lagera.i cijenu koja sprečava da se od njega previše napijete.

7. Sapporo Space Barley – 693 kune

sapporo-space-beer

Kad su japanski i ruski znanstvenici 2006. odlučili pokušati uzgojiti ječam na Međunarodnoj svemirskoj stanici nisu bili previše optimistični. Ali ječam je uspio u svemiru i nakon pet mjeseci imali su četvrtu generaciju biljaka koju su poslali kući i dali ga pivovari Sapporo za prvu šaržu svemirskog piva u povijesti. No, to nije prvo pivo od ječma uzgojenog u svemiru. Rusi su svoj dio ječma poslali svojim pivarima, koji su napravili Vostok Space Beer, jeftiniju verziju svemirskog piva koja se prodaje za 20 dolara za šest boca.

6. Sam Adam’s Utopia – 945 kuna

sam-adams-utopia

Samo pivo nije baš luksuzno, ali ambalaža jest. Sam Adamsova Utopia radi se od tradicionalnih sastojaka i četiri različite plemenite sorte hmelja koje mu daju herbalne note. Pivo odležava u starim vinskim bačvama i dolazi u kolekcionarskoj bakrenoj boci. Utopia se treba pijuckati kao konjak. Proizvedeno je samo 3000 boca.

5. Schorschbrau’s Schorschbock 57 – 1732 kune

schorsbrau

Ovo je ono njemačko pivo s kojim se BrewDog natjecao u jačini. BrewDogov Bismarck ima 55 posto alkohola, a ovo pivo navodno 57 posto, više nego što dopušta njemački Zakon o čistoći piva. Izrazitih orašastih i dimljenih okusa, pivo je prepoznatljivo i po okusu grožđica.

4. Crown Ambassador Reserve Lager – 567-5000 kuna

crown-ambassador-reserve-lager

 

Australski Crown Ambassador Reserve Lager proizveden je samo u 8,000 boca. Uspoređuju ga s vrhunskim vinima, a i prodaje se kao alternativa vrhunskim vinima. Sve u ovom pivu je, naravno, prvoklasno, od zelenog Galaxy hmelja koji se ručno bere za svaku šaržu, do luksuzne boce u kutiji obloženoj plišom.

3. Carlsberg Jacobsen Vintage #1 – 2520 kuna

jacobsen

Ovaj se vintage brown ale prodaje samo u Danskoj i vrlo je traženo u luksuznim restoranima, gdje ga serviraju sa sirevima i desertima. Prepoznatljiv je po mekom, lagano dimljenom okusu s notama karamela i sušenog voća. Radi se od najboljih vrsta hmelja i odležava šest mjeseci u švedskim i francuskim bačvama. Proizvedeno je samo 600 boca.

2. BrewDog End of History – 4819 kuna

brewdog

Jedno od najrjeđih piva na svijetu. BrewDog je proizveo samo 12 boca ovog piva i to s 55 posto alkohola, i to u prepariranim vjevericama. Da, boce End of History piva se prodaju u prepariranim vjevericama, što čini većinu njegove vrtoglave cijene. Svaka kompanija koja investira više od 20 tisuća dolara u BrewDogov program Equity for Punks ima priliku kupiti End of History.

1. Antarctic Nail Ale

nail-ale

Jedinstveno pivo. Proizvedeno u samo 30 boca. Napravljeno je s vodom od otopljenog leda s Antarktike koji je neprofitna organizacija Sea Shepherd iskopala i helikopterom ga prebacila u pivovaru. Nail Ale, naime, nije proizveden radi ljudi, nego da bi se ljude potaklo da daju novac za životinje čijom se zaštitom organizacija bavi. Zbog savršeno čiste vode od koje je proizvedeno, Nail Ale zapravo nema cijenu. Jedna je boca prodana za 800, jedna za 1850 dolara. Na sekundarnom tržištu ove boce mogu postići bilo koju cijenu, i to Antarctic Nail Ale čini najskupljim i najrjeđim pivom na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.