Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Francuski ribari zbog jakovskih su kapica napali britanske koće dimnim bombama i kamenjem

Francuski i britanski ribari u utorak su se sukobili u kanalu La Manche. Padale su dimne bombe i kamenje, pokazuju snimke francuske televizije France 3 i nekoliko ribarica izišli je na m otvoreno more kako bi dočekli pet britanskih brodova. Riječ je o dugogogodišnjem ribarskom ratu oko jakovskih kapica. Francuzi su istjerali  ritance iz Baie de Seine, područja 12 nautičkih milja od normandijske obale  bogatog jakovskim kapicama. 

Objavljuje Anthony QuenelUtorak, 28. kolovoza 2018.

Francuski ribari Engleze optužuju za pljačkanje njihovih lovišta. “Imamo kvote, imamo lovostaj, a oni nemaju ništa, nemaju kvota, pune brodove 24 sata dnevno,” rekao je novinarima francuski ribar Anthony Quesnel, koji je video snimku napada podijelio i na svom Facebook profilu, ”Dođu, zaoru, napune koće i odu doma. Počinju loviti mjesec dana prije nas i ostave nam mrvice.” Britanski ribari smiju loviti jakovske kapice cijelu godinu, dok Francuzi imaju lovostaj od sredine svibnja do listopada. U tom periodu, tvrde, Britanci izlove većinu jakovskih kapica. Problem se pogoršao prije 15 godina kad su Britanci počeli loviti puno više, a zadnji pokušaj bilo kkvog sporazuma blokirali su Francuski ribari prije pet godina. Francuskim poljoprivrednicima militantne metode nisu strane, vidjeli smo nekoliko nasilnih otmica i razbijanja cisterni s uvoznim španjolskim vinima koje su izveli francuski vinari i niz žestokih prosvjeda poljoprivrednika u Parizu. 

Prije mjesec dana jedan je hrvatski ribarski brod u Piranskom zaljevu uništio mrežu slovenskoj ribarici. Policija je s obje strane spriječila fizički incidentnizmeđu posada dvaju brodova. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Francuski ribari zbog jakovskih su kapica napali britanske koće dimnim bombama i kamenjem

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min