Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ove slatko-slane ‘grožđice’ od cherry rajčica idu u sve od paste do sladoleda

grozdjice-cherry-rajcice

Recept je samo naizgled neobičan. Riječ je o rajčicama sušenima u pećnici, s malim pomakom u tehnici. Ono što ovaj recept čini zanimljivim je tekstura rajčica koja se dobiva ovim načinom sušenja. Rajčice ostanu mekše od sušenih rajčica, ali su još dovoljno čvrste, malo ljepljive i zapinju za zube točno koliko treba da bi stvarale još bolji okus i mouthfeel. Njujorška chefica Sohla el-Waylly koja je ovaj recept podijelila na Serious Eats, “grožđice” od rajčica otkrila je kad je radila u restoranu u kojem je morala blanširati, guliti sušiti rajčice na granama, za popularnu verziju caprese salate koju su pripremali.

Rajčice koje bi joj ispale s grana, grickala je usput, otkrivajući u kojoj fazi sušenja i kojom tehnikom postižu najzanimljiviju teksturu. Tako sada ima ovaj jednostavni a savršeni recept. Ključna stvar je da se rajčice peku cijele, na umjerenoj temperaturi, dovoljno dugo da se smanje na četvrtinu svoje veličine. Taj postupak stvara gustu džemastu sredinu i koncentrirani ostatak rajčica. “Grožđice” od rajčica mogu se jesti same, uz sireve, sa steakom, u pašti, ali najzanimljivije su kada se skupa s jagodama stave u šlag od svježeg slatkog vrhnja i posluže s biskvitom ili u sladoledima.

‘Grožđice’ od rajčica

tomato-raisins

  • 1,3 kg cherry rajčica*
  • 50 g šećera kristala
  • 12 g krupne morske soli
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja i još malo za gotove rajčice

U velikom loncu za juhu zakuhajte vodu za blanširanje rajčica. U velikoj zdjeli pripremite vodu s ledom za ledenu kupku.

Dva pleha prekrijte papirom za pečenje. Dvije rešetke u pećnici stavite na gornju i donju trećinu. Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva.

Oštrim nožićem odrežite peteljke rajčica, pažljivo odstranite i i urežite križić na dnu svake rajčice.

Ubacite rajčice u vruću vodu i blanširajte da se kožica odvoji na zarezanom mjestu, trebat će vam 30 sekundi do 1 minute. Izvadite rajčice i ubacite ih u ledenu kupku. Ako lonac nije dovoljno velik, blanširajte rajčice u turama.

Oštrim malim nožem ili prstima ogulite rajčice i poslažite ih u redove na plehove.

U zdjelici pomiješajte šećer i sol s 2 žlice vode. Mješavina mora izgledati kao mokri pijesak, šećer i sol se ne moraju rastopiti do kraja. Umiješajte maslinovo ulje.

Kistom za kolače premažite svaku rajčicu mješavinom šećera i soli. Rajčice ne morate premazati skroz, samo ih dotaknite glazurom. Glazura će se na toplini rastopiti i prekriti ih do kraja.

Pecite rajčice dok se ne smanje na četvrtinu originalne veličine. Svakih sat vremena rotirajte plehove, gornji stavite na donju rešetku i obratno. Svaki put premažite s još malo glazure. Ovisno o pećnici i veličini rajčica, trebat ćete ih peći 2 do 6 sati.

Grožđice od rajčica jedite odmah ili ih pustite da se ohlade i stavite u kontejner s vakuumskim poklopcem ili staklenu teglicu. Prije nego ih poklopite prelijte ih maslinovim uljem. Ulje mora skroz prekriti rajčice. Ovako konzervirane rajčice mogu stajati do dva tjedna u hladnjaku. Ako ih smrznete trajat će do šest mjeseci.

 

*originalni recept koristi funte kao mjeru (3 funte rajčica), ako želite raditi s 1 iil 1,5 kg rajčica prilagodite omjere ostalih sastojaka

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.