Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni talijanski pršut San Daniele već se 10 godina organizirano krivotvori. Optužene su 103 osobe

Talijanski dnevnik Corriere della Sera u tiskanom je izdanju otkrio golemi skandal u talijanskoj industriji pršuta. Već najmanje 10 godina u Italiji operira cijela mreža proizvođača, veterinara, inspektora, trgovaca i mesara koji sudjeluju u prodaji lažnih San San Daniele pršuta.

San Daniele, delikatni talijanski specijalitet, jedan je od najcjenjenjijih pršuta uopće. Talijanska politika zaštite autohtonih proizvoda na svjetskom tržištu je izuzetno efikasna i talijanska hrana s  DOP, DOC i DOCG oznakama postiže ozbiljne cijene a najjači brendovi vrijede milijarde eura. Velika francuska tvrtka Loste Tradi-France lani je za nepoznati iznis kupila većinski udio u najboljem proizvođaču San Danielea, obiteljskoj tvrtki Dok Dall’Ava.

Zbog rasta gastronomije i talijanske pozicije u globalnoj industriji vrhunske hrane, upravo je taj najvrjedniji dio talijanske proizvodnje postao atrakcija za organizirani kriminal.

Prvi dio istrage o lažnom San Danieleu završen je prije dva dana. Podignute su 103 kaznene prijave. Policija u Pordenoneu objavila je da je zaplijenjeno 270.000 pršuta, riječ je o vrijednosti od 27 milijuna eura. Skandal s krivotvorenim pršutima, nazvan prosciutopoli, počeo je prošle zime s otkrićem slične kriminalne mreže proizvođača lažnih parmskih pršuta

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.