Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orijent je napravio najoriginalniji sladoled ovog ljeta – kuruznu zlevanku

Poslije lanjskog sladoleda od IPA piva, mislili smo da Orijent ne može originalnije. Početkom kolovoza jedna od dvije najbolje zagrebačke slastičarne (druga je Time), čiji se vlasnici nažalost spremaju u penziju, pokazala je da može još zabavnije i inovativnije.

Orijent je, naime, proizveo sladoled koji se zove kuruzna zlevanka, i koji se sastoji od kukuruza, jaja, sira i kukuruznog brašna.

Prvo, izvanredno je da se kukuruz napokon počeo koristiti u hrvatskoj gastronomiji kad mu je sezona. Drugo, fenomenalno je da se tradicijski, narodni kolač transformirao u moderni, vrhunski sladoled.

Orijentova kuruzna zlevanka dolazi iz iste poetike kao Hromalićeva međimurska gibanica, ali i niz Šakotinih jela iz Xata i veći dio Pelegrinijeva menija.
Riječ je o pretvaranju tradicijske prehrambene baštine u visoko moderno kuhanje/pripremanje hrane. Stoga je kuruzna zlevanka najvažniji Orijentov sladoled do danas.

Osim zlevanke, slastičarna u Maksimirskoj sredinu ljeta obilježila je i sladoledom s osvježavajućim okusima Key Lime Pie.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.