Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto račun od 88.000 kuna u hvarskom Carpe Diemu nije neobičan (koliko god to neobično zvučalo)

ace-spade-sampanjac-rose

Slobodna Dalmacija jutros je objavila ispis računa iz hvarskog Carpe Diema od 88 tisuća kuna (bez uključene napojnice) koji već neko vrijeme kruži društvenim mrežama, uz blago čuđenje na granici zgražanja zbog visine računa i pojedinih stavki, prije svega Dom Perignon Rosea koji ondje košta 15 tisuća kuna. Jasno je da su takve cijene za 99 posto hrvatskih građana, i ne samo hrvatskih, skandalozne.

Međutim, radi se o tipičnom klupskom lifestyleu koji se u Europi prodaje od Mykonosa, preko Cannesa do Londona. Taj lifestyle ima svoju etikeciju, koja onima s dovoljno i previše novca nalaže da naručuju baterije velikih formata Dom Perignona, Ace of Spadesa ili Cristala, pa kristalne ili boce Belvedere i Beluga votki i skupih tekila, pa McCallane iz godišta prije Drugog svjetskog rata i tome slično.


Najblaži oblik takve potrošnje jesu magnumi ili jeroboami popularnih rosea poput Whispering Angela, koji se na plažama I bazenima trendovskih beach barova istaču po cijeli dan, dok su magnumi skupih šampanjaca normalni potrošački standard takvih klubova.
Više naših ljudi koji posjećuju najpopularnije europske beach barove i klubove, ove nam je godine pričalo kako su vidjeli račune od po dvjesto tisuća, ne kuna, nego eura, koji su napravljeni za jedno popodne ili noć, uglavnom na skupim šampanjcima i luksuzno zapakiranim žestokim pićima.

racun-hvar

Za Hrvatsku bi bilo bolje kada bi kod nas dolazilo puno više gostiju voljnih I kadrih potrošiti osamdesetak tisuća kuna na jednu noć u klubu, jer bi takvi gosti ostavljali više novca i u restoranima, I u drugim oblicima turističke potrošnje . Hrvatska puna gostiju takve kupovne moći bila bi naprosto snažnija turistička destinacija nego što je danas.

Kad je, pak, riječ 15 tisuća kuna za Dom Perignon Rose, na računu je navedeno da se taj iznos odnosi na dvije boce, dakle jedna boca košta 7500 što je uobičajenacijena u kontekstu većine europskih restoranskih vinskih karti, gdje Perignon Rose, zavisno i o berbi, košta između 350 i 600 ili 700 eura. Međutim, odemo li u Sjedinjene Države, vidjet ćemo kako Perignon Rose u njujorškom Eleven Madison Parku košta 1200 dolara. A klupske su cijene uvijek više od restoranskih, jer se radi o drukčijem poslovnom modelu i o drukčijem tipu izlazaka. Pa tako, primjerice, cijene ružičastog Perignona u londonskim klubovima počinju s oko tisuću funti, dok se magnumi prodaju za od dvije do dvije i pol tisuće funti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.