Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

AZIJCI DOLAZE Bota Šare zaposlio je sedam filipinskih kuhara

bota-sare-dubrovnik

Novi broj Dubrovačkog vjesnika objavio je zanimljivu priču o Filipincima u Hrvatskoj. Naime, stonska restoranska grupa Bota Šare zaposlila je sedam djelatnika iz Filipina. Od toga dvojica, Stephen Jill Diguilesa i Nino Ray rade u sushi baru Bota Šare u povijesnoj jezgri Dubrovnika.
Filipinci su došli u Hrvatsku motivirani novcem: obojica su reporterki Dubrovačkog rekli da kod nas zarađuju pet puta više nego na Filipinima.
Dubrovački Filipinci kod kuće su završili visoku školu hotelsko restoranskog menadžmenta, a vlasnik Bota Šare kaže da zaista posjeduju sve potrebne diplome i certifikate.
Procedura dolaska filipinskih kuhara u Hrvatsku trajala je četiri i pol mjeseca. Prvo je poslodavac morao prikupiti sve papire potrebne za izdavanje radne vize i dozvole za rad, pa je dokumentaciju morao poslati u filipinsko veleposlanstvo u Beč, koje je papire proslijedilo u Manilu, gdje je filipinska emigracijska služba Bota Šarinim novim chefovima izdala dozvole za rad u inozemstvu.
Vlasnici Bota Šare kažu da im nije žao zbog duge i komplicirane procedure, jer su se Filipinci potvrdili kao sjajni radnici. Mnogi hrvatski ugostitelji s kojima smo razgovarali predlažu da se evidentna kriza radne snage u restoranima i barovima riješi otvaranjem trżišta za Azijce, koji su u globalnom restoranskom biznisu poznati kao iznimno zahvalni profesionalci. Azijci su, evo, kako pokazuje primjer Bota Šare, počeli dolaziti u Hrvatsku.

Prema podacima MUP-a koje je u lipnju citirao Poslovni dnevnik, u Hrvatsku je s radnim dozvolama ove godine stiglo ukupno 26 Filipinaca. Riječ je, pišu, o inicijativi počasnog konzula Filipina u Hrvatskoj Davora Šterna, koji je predložio organiziranje dolaska filipinskih profesionalaca kao brzo rješenje za manjak radne snage u turizmu.  U Hrvatskoj trenutno radi oko 11.300 radnika. Najbrojniji su tradicionalno državljani Bosne i Hercegovine, a iz Azije je najviše Indijaca.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.