Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

4 dobre serije o hrani koje stižu na Netflix u idućih 60 dana

netflix-million-dollar-pound-menu

Netflix je prije par dana najavio nove planove s emisijama o hrani. Čini se da najjači streaming servis na svijetu nema namjeru usporiti ritam kada je u pitanju ovaj žanr. S vlastitim produkcijama poput rodonačelnika žanra Chefs’s Table i adiktivnim Comedians In Cars Getting Coffee Jerryja Seinfelda, i dalje diktiraju tempo, ali konkurencija se trudi. Hulu je svom reality show roasteru koji predvodi Chopped odlučio dodati nešto ozbiljnije, 23. kolovoza će imati legendarni dokumentarac Jiro Dreams of Sushi Davida Gelba, autora Chef’s Tablea, film s kojim je zapravo počela nova era food televizije.

Chef’s Table 5. sezona


Netflix će 28. rujna na mrežu staviti petu sezonu serije koja im je donijela nominacije za Emmy i milijune poklonika. Najavljuju četiri velika internacionalna chefa, ali bez naznaka o kome bi mogla biti riječ. Nakon dva specijala, posvećena francuskim chefovima i slastičarima, čini se da se Chef’s Table vraća u osnovni format.

Salt, Fat, Acid, Heat


Trenutno najzanimljivija najava na Netflixu. Serija je temeljena na slavnoj istoimenoj knjizi Samin Nosrat, dobitnice prestižne američke nagrade James Beard Fondacije. Ideja serije je prikazati proces dobrog kuhanja kroz četiri esencijalna elementa. Kako Nosrat kaže, riječ je o destilatu 17 godina njezina kuharskog iskustva i 5 godina pistanja. Redateljica Caroline Suh u svakoj od četiri epizode sa Samin Nosrat putuje po kućnim kuhinjama u Italiji, na Jugu Japana, po Yucatanu ali i u mitskom kalifornijskom restoranu Chez Panisse, u kojemu je Samin Nosrat počela karijeru. Autorice žele demistificirati kuhanje i istražiti njegova osnovna načela, kako bismo shvatili što hranu zapravo čini ukusnom.

The Curious Creations of Christine McConnell

Netflix svake godine izbaci seriju o hrani koja ne dobije veliki buzz ali se sama izbori za publiku i tržište kao što je evo već drugu sezonu slučaj sa serijom Someone Feed Phil s Philom Rosenthalom (čovjekom koji je izmislio Svi vole Raymonda). Čudnovate kreacije Christine McConnell u stilu i namjer se ne mogu uspoređivati s Philom, ali imaju dobre šanse privući entuzijastičnu publiku. Christine McConnell je Instagram zvijezda, slastičarka i fotografkinja čiji su bizarni, jezivi ali duhoviti deserti internetski hit. McConnell miješa edvardijanski horror s burleskom i stilom modernih lifestyle blogova. Ako ništa drugo, u produkciji Jim Henson Company ovo bi trebala biti poslastica za oči.

Jiro Dreams of Sushi (Hulu)


Dokumentarac redatelja Davida Gelba o najvećem živućem japanskom omakase majstoru Jiro Onu klasičan je film koji je presudno utjecao na tretman gastronomije u suvremenim medijima. Gelb je u Jiro Dreams of Sushi objavio svoj pristup i stil pripovijedanja o visokoj kuhinji, koji sada maniristički ali efektno afirmira kroz Chef’s Table. Gelb u svijet Jira Ona ulazi diskretno i s puno respekta, pokušavajući otkriti same izvore, najdublje motive zbog kojih ljudi poput Jira, i mnogih velikih zapadnih kuhara, apsolutno cijeli život posvećuju hrani i kuhanju. Ako ste zadnjih godina živjeli na svjetioniku i još niste gledali Jiro Dreams of Sushi, ili ako vas gastronomija uopće ne zanima, trebali biste pogledati ovaj film. Jer on je prije svega film o kulturi, etici, filozofiji, vremenu, izdržljivosti, zapravo o životu.

Million Pound Menu


Vratimo se reality televiziji. Netflix je od BBC Two preuzeo novi show Million Pound Menu u kojemu mladi restorateri svojim pop-up restoranima pokušavaju impresionirati londonske restoranske goste i, još važnije, potencijalne investitore. Show vodi francuski Maitre d’hotel Fred Sirieix, autentična zvijezda te profesije, koji je vođenje Michelinovih restorana, među ostalima i londonskog La Tante Claire (tri zvjezdice do 1998.), nadopunio televizijskom karijerom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.