Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FEŠTA U FEŠTI Galvagno, Skoko, Zirojević i jedan spektakularni projekt na Kornatima

festa-terasa

U četvrtak oko dva popodne na Murter se spustio pljusak. Plašljivi kupači počeli su bježati s plaže. Oni iskusniji počeli su skakati u more, jer nema većeg gušta od kupanja pod kišom na plus 33 ili 34. A mi smo čekali gliser da nas  prebaci do kornatskog otoka Žut. Sama plovidba gliserom, po pljusku i buri koja se stidljivo počela dizati spektakl je za sebe, jer naprosto ne možete ne uživati u vodoskocima morske pjene koju vaš brod ostavlja pod tmastim oblacima. More je uvijek nekako tajanstvenije i senzibilnije kad je poklopljeno tamnosivim nebom.

festa-marina

Poslije 45 minuta baš lijepe plovidbe stigli smo u Feštu na Žutu, koja nipošto nije još jedan od brojnih otočkih restorana za nautičare. Fešta je, čini se, ozbiljan i opsežan poslovni projekt s dobrim gastronomskim potpisom i ambicioznim vinima.

Fešta se sastoji od marine u kojoj je jučer bilo usidreno par impozantnih brodova, od glampinga s pet velikih luksuznih šatora, sanitarnog čvora koji dizajnom i udobnošću asocira na luksuzne pacifičke resorte, bara za koji je kartu koktela bio radio Vjenceslav Madić Kishoni, te od velikog , dobro uređenog restorana s nizom vinskih vitrina, bazena i akvarija s jastozima i hlapovima.

festa-konobari

festa-terasa1

festa-ribe

festa-interijer

Fešta, u vlasništvu lokalne obitelji Mudronja, početkom rujna obilježava 25. rođendan. Na velikoj proslavi Fešta će okupiti niz svojih poslovnih partnera, koji će ondje prezentirati vina, šampanjce, destilate i druge proizvode iz svojih portfolia. Posebnu atrakciju čini grupa gostujućih chefova. Na Feštinom će rođendanu, među ostalima, kuhati Dino Galvagno, David Skoko i Hrvoje Zirojević. Ovaj prvi tim nacionalne gastronomije dovoljno govori o Feštinim ambicijama.

festa-jajac

Chef Zoran Jajac

Mi smo pak uživali u kuhanju Zorana Jajca, sadašnjeg Feštinog chefa. Malo stariji zagrebački restoranski gosti pamte gospodina Jajca od prije dvadesetak godina, kad je vodio zagrebački restoran Murter, smješten u jednom kaptolskom podrumu: Murter je bio prvi zagrebački restoran koji je afirmirao plavu ribu. U Fešti nam je Jajac pripremio puno malih ribljih jela, poput carpaccia od zubaca s ježincem, mariniranih srdela, trilja i inćuna, tartara od jastoga s pravim kavijarom, fenomenalnog pršuta od cipla, izvrsne raže u umaku od marelice te najmekših i najslasnijih lignji koje smo kušali ove godine.

Tartar od brancina s jagodama, ježincem, suhim smokvama i kamenia

festa-brudet

Brudet od krinje s grmaljima i njokima od boba

Posebno nas se dojmio brudet od kirnji, s malim njokima od boba, dosta jedinstveno jelo kakvo baš nemamo priliku često probati. Vinska lista uz uobičajene domaće favorite sadrži jako ambicioznu selekciju šampanjaca (pili smo i Billecart Sous Bois, koji je ovih dana u Decanteru dobio 95 bodova), burgundskih i toskanskih vina. Kornatska Fešta ostavlja dojam pametne i dobro zaokružene poslovne operacije, usmjerene prema gostima jako hedonističkih sklonosti.

festa-raza

Salata od raže, skuta,marinirana plava riba s višnjom

festa-brudet1

Brudet

festa-priljepci

Priljepci s koromačem i cvijetom motara

festa-lignje

Lignje na sušenom grašku

 

Glamping

Svaki šator u malom glampingu smještenom kraj Fešte ima vlastiti maslinik, terasu i  pogled na marinu. Šatori su opremljeni luksuzno, s dobrom kozmetikom, bade mantilima, velikim duplim krevetima i ventilacijom, u cijenu od 200 eura na noć uračunat je doručak, a gostima se nudi i puni pansion, ručkovi i večere u restoranu po posebnim cijenama. Većina gostiju u Feštine šatore dolazi boat taksijima ili svojim gumenjacima s Murtera, ponekad i neki vlasnik broda tamo provede noć ako mu dosadi spavanje na brodu. Ovaj spoj elemenata robinzonskog turizma s luksuzom sve je traženiji na srednjedalmatinskim otocima, pa će se i Feštin glamping iduće godine proširiti gotovo dvostruko.

glamping2

glamping4

glamping5

glamping3

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.