Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomac Classic iz 2006. najfascinantniji je hrvatski pjenušac ikada, a Rizling iz 2017. potvrđuje Plešivicu kao zemlju rizlinga

tomac-2006

Naša ljetna posjeta obitelji Tomac bila je, naravno, posvećena kušanju njihovih recentnih buteljki, premda su fenomenalni kruhovi Martine Tomac, kako smo već bili napisali, zamalo skrenuli svu našu pažnju prema hrani umjesto prema vinima. No, uspjeli smo se koncentrirati na jako fina, katkad izvrsna vina ove vrijedne plešivičke obitelji. Tasting u utorak navečer počeli smo s baznim Tomčevim pjenušcem Millenium koji se toči u bezbroj hrvatskih restorana, hotela i barova. Novo izdanje Milleniuma znatno je gušće, supstancijalnije i ukusnije od prethodnih, tako da sada predstavlja odličnu vrijednost za novac.

Slijedio je Rose, koji katkad nekritički hvalimo, dok nam se u drugim situacijama čini malo preslatkim. Tomislav Tomac kaže da je dosage uvijek nizak, oko pet grama, a da organoleptičke varijacije nastaju zbog različite razine kiseline u pojedinim godinama, kao i zbog utjecaja vremena proteklog od degoržacije. Preksinoćnji je rose bio suh, voćan i jako elegantan.

Slijedio je Diplomat, koji je potvrdio status najboljeg hrvatskog šire dostupnog pjenušca, da bi nas Classic iz 2006. prilično fascinirao. Brut Classic stara je etiketa obitelji Tomac, koja se više ne koristi. Berba 2006. bila je iznimno dobra za pjenušce, pa su Tomci odlučili vrlo dugo odležavati nekoliko stotina boca, koje smo prvi put probali krajem zime u Plavom podrumu. Sada su te boce dobile novo ruho, tipično za dizajn buteljki growersa u Champagni (manje naljepnice, kraći staniol oko čepa) dok je sadržaj propjevao u neočekivanim smjerovima.

tomac-amfora

Prvo, taj dvanaestgodišnji pjenušac svjež je kao da dolazi iz neke od recentnih berbi. Drugo, Classic iz 2006. spojio je tercijarne arome sa strukturom i seksepilom mladog šampanjca. I treće, Classic je poslije desetak minuta u čaši razvio onaj veličanstveni bouquet tartufa, vrganja i vlažnog šumskog tla. Riječ je definitivno o pjenušcu koji se može natjecati s vrlo dobrim šampanjcima, i o najboljem hrvatskom pjenušcu ikada napravljenom.

Pjenušac Amfora iz 2010. svojom je koncentracijom i zemljastim aromama i okusima potvrdio zašto ga je Decanter prije dvije godine proglasio jednim od sedam najuzbudljivijih pjenušavih vina na svijetu. Nova pjenušava Amfora iz berbe 2015., trebala bi se pojaviti na tržištu 2019. godine.

Zatim smo prešli na mirna vina. Rizling iz 2017. godine odležan u bačvama od 2000 litara moselski  je aromatičan, ali s minimalnih 4 grama šećera. Riječ je o čvrsto strukturiranom, ozbiljnom vinu koje pokazuje da je Plešivica idealan terroir za najplemenitiju  bijelu sortu uopće.  Tomčev Rizling iz 2017. svojom je vibrantnošću i bogatstvom na tragu briljantne 2015. Crni pinot iz 2016. bitno je ozbiljnije strukturiran nego ranije berbe, dok bi traminac iz amfore, guerlainovski aromatičan, visokoalkoholan i bolno  suh, jednom kad se nađe u buteljki mogao postati mala ali važna senzacija hrvatske vinske industrije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.