Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Tomac Brut Classic iz 2006. možda najambiciozniji hrvatski pjenušac ikada

tomac-pjenusac-2006

U subotu popodne, poslije visoke škole šampanjca Egly Ouriet (o čemu ćemo posebno izvijestiti), imali smo privilegiju među prvima kušati sasvim neobičan i krajnje ambiciozan hrvatski pjenušac. Riječ je o vrlo posebnoj verziji Brut Classica iz 2006. godine, koji je punih 120 mjeseci, dakle deset godina odležavao na kvascima.
Brojni luksuzni šampanjci na kvascima odležavaju između šest i devet godina (naravno, ima i onih s još duljim odležavanjem).
Rezultat je iznenađujuće uspješan. Tomčev nedavno degoržirani pjenušac iz 2006. jako je svjež, još gotovo mlad, kremast, s čvrstom kiselom kičmom i kompleksnim bouquetom u kojem se miješaju očekivane tercijarne arome vrganja, smeđih šampinjona i šumskog tla, s poletnim mirisima citrusa i elegantnim cvjetno herbalnim nijansama.
Riječ je o prilično impresivnom vinu, koje pokazuje što nam još sve plešivički terroir može pružiti, i koje je definitivno međunarodno relevantno. Ovaj jedinstveni pjenušac trebao pojaviti na trżištu za dva ili tri mjeseca u minijaturnoj, kolekcionarskoj nakladi od oko 500 buteljki.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.