Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šampanjci Jacques Selosse postižu rekordne aukcijske cijene. Sanduk Selossea iz 1990. košta čak 24.300 funti

selosse-substance

Do prije pet ili šest godina šampanjci nisu bili redovna roba na sekundarnim, aukcijskim vinskim tržištima. Katkad se dešavalo da se pokoja boca proda za golem novac, ali se uglavnom radilo o raritetima, prastarim vinima ili neobičnim formatima. U novije se vrijeme šampanjcima redovito trguje na vinskim aukcijama, a cijene katkad prestižu vrijednost najtraženijih bordoških vina.

Zanimljivo je, međutim, da najskuplji aukcijski šampanjci ne dolaze iz velikih kuća, i ne nose nazive najglasovitijih šampanjskih brendova. Naprotiv, prema Decanterovu Fine Wine Price Watchu, uvjerljivo najskuplji šampanjci na svijetu stižu iz donedavno buntovničke a sada uvjetno etablirane vinarije Jacques SelosseSelosseov Blanc de Blancs iz 1990. godine trenutno košta 24.300 funti za sanduk, a onaj iz 1996. stoji 21.420 funti.

Usporedbe radi, najskuplji Cristal, onaj iz 1996. može se dobiti 4678 funti, Vintage Krug za 5280 funti (cijene Krugova Mesnila i Ambonnaya zasad nisu izlistane), dok Salon iz 1990. vrijedi 13.296 funti za sanduk, dakle, desetak tisuća funti manje od Selossea. Avangardna šampanjerija Jacques Selosse, čija vina u Hrvatsku uvozi Acrobat, očito je osvojila svijet onih koji znaju i koji mogu platiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.