Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer smo otkrili rupice, genijalni kvarnerski snack od inćuna

U subotu popodne u Plavom podrumi kao couvert su nam donijeli rupice. Radilo se o kuglici ili zaobljenoj kockici hrskave plave ribe, posluženoj na mariniranom koromaču i narančastim paprikama.

Daniela Kramarić objasnila nam je kako su rupice starinski kvarnerski specijalitet, za koji ni ona nije znala, dok ga nije afirmirao Darko Baretić, nedavno preminuli  kvarnerski gastronomski i enološki entuzijast.

rupice-fine-dining

Fine dining verzija rupica

“Prije mnogo godina Crikvenica i Dramalj bili su glavni centri za ulov sitne plave ribe na Kvarneru,” kaže gospođa Kramarić. “Žene ribara očistile su inćunima ili papalinama utrobu, skinule glave, uzele nekoliko riba pa ih počele valjati u šaci, spojene u repu, dok nisu dobile kuglicu. Onda su ih uvaljale u brašno, pa frigale  u vrućem ulju. Rupice su se jele na brodovima, za vrijeme ribolova, u konobama, no s vremenom su ostale zaboravljene. Ni ja nisam znala za njih, premda sam rođena na Kvarneru, dok mi ih gospodin Baretić nije pokazao,” każe gospođa Kramarić.

Rupice koje smo kušali za couvert elaborirana su, fine dining verzija ovog starinskog ribarskog jela. Kasnije su nam donijeli rustikalnu varijantu, pržene gomilice inćuna s repovima, koji su bili još slađi i posve neodoljivi.

Rupice danas više nisu nepoznato jelo. Dapače, neki su portali puni različitih recepata za rupice, crikvenički restoran Trabakul organizira tečajeve pripreme rupica. 

Riječ je o sjajnom primjeru revitalizacije vrijednih autentičnih lokalnih jela koja dobro funkcioniraju u različitim gastronomskim kontekstima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.