Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sir je puno zdraviji nego što ste mislili

sirevi-hoteli

Nakon masti, crvenog mesa, mlijeka i vina, sir je nova namirnica koja doživljava veliku nutricionističku rehabilitaciju. Jedna od najkontroverznijih svjetskih institucija koje se bave hranom, USDA, objavila je nove dijetalne smjernice, koje prate smjernice o konzumaciji zasićenih masnoća Američkog udruženja za srce (American Heart Association AHA).

Obje organizacije desetljećima tvrde da masnoće, posebno zasićene masnoće u punomasnim mliječnim proizvodima, predstavljaju rizik za zdravlje i preporučuju proizvode s manjim udjelom masnoća. No, još jedna nova studija o kojoj ovih dana s neskrivenim naznakama trijumfalizma pišu američki gastro mediji poput Munchiesa, pokazuje da je upravo suprotno. Ta studija, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, nije pronašla nikakve veze između redovne konzumacije punomasnog mlijeka, sira i drugih punomasnih mliječnih proizvoda i povećanog rizika za srčani udar ili moždani udar. Znanstvenici s Fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta u Teksasu više od 20 su godina pratili su 3000 osoba mlađih od 65 godina koje nisu imale nikakvih simptoma ni predispozicija za srčane bolesti i provjeravali su njihovo zdravstveno stanje nakon šest, 13 i 22 godine.

Ispitanici u toj grupi koji su veći dio života jeli masne mliječne proizvode nisu pokazali nikakve simptome drugačije od osoba koje uopće nisu konzumirale takve proizvode. “Naše spoznaje ne samo da podržavaju nego povećavaju rastući broj dokaza da mliječna masnoća, suprotno općem uvjerenju, ne povećava rizik od srčanih oboljenja ni ukupnu smrtnost kod starijih osoba,” rekla je voditeljica studije Marcia Otto. Razni etablirani američki nutricionisti rezultate studije proglasili su prilično uvjerljivima.

Što znači da u siru odsad nadalje možete uživati s manje grižnje savjesti. Već neko vrijeme nutricionisti pokušavaju promijeniti opće mišljenje na kojemu su izgrađene cijele industrije, a to je da su low fat dijete jedina opcija za zdravlje i dugovječnost. Kao što već znaju svi koji se ozbiljno bave hranom, kvaliteta namirnica, balans, prirodna, neprerađena hrana prilagođena potrebama i tolerancijama svakog pojedinog čovjeka, uz dovoljno kretanja i jednostavne navike, jedini su recept za zdravlje. Što vrlo velikodušno uključuje i sir i mliječne proizvode.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.