Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Doručak u dubrovačkom hotelu na dan finala Svjetskog nogometnog prvenstva

one-suite-dorucak-g

Konobarice, konobari i direktorica bili su, naravno, odjeveni u stilizirane dresove hrvatske nogometne reprezentacije. Kao i jedan mladi par s Dalekog istoka i još neki  strani gosti, koje su dresovi u subotu dočekali u njihovim sobama. Za barom se, tko zna otkud, bio stvorio i korpulentni gospodin u svečanoj konavoskoj narodnoj nošnji, s kojim su se stranci pohrlili fotografirati. Zapravo, jedino lokalni gosti prošle nedjelje ujutro u One Suite hotelu kraj Dubrovnika nisu nosili navijačka obilježja. A lokalnih je gostiju na doručku bilo neočekivano mnogo.

Lokal, bar One Suite hotela s pravih pet zvjezdica (iako ih službeno ima četiri), ujutro se pretvara u malu salu za doručak. Doručak na švedskom stolu, uguranom u svega nekoliko metara jer većeg prostora trenutno nema, poslužuje se do jedanaest, a la carte doručak do podneva (usput govoreći, bilo nam je nevjerojatno kad su nam u bolskoj Elaphusi kazali kako doručak traje do 10, kao nekad u socijalizmu). No, osoblje One Suitea uspjelo je tih nekoliko metara pretvoriti u dosta ozbiljnu atrakciju, koja, dakle, uz hotelske goste privlači  Dubrovčane i Župljane (baš kao što Zagrepčani dolaze doručkovati u Esplanadu).

one-suite-dorucak-cake

Koncept doručka u Lokalu jest mikrolokalni, s malim ali važnim internacionalnim štihom. Mikrolokalni znači da se ponuda sastoji od best of domaćih proizvoda iz Hrvatske, plus nekoliko sasvim lokalnih proizvoda, iz okolnih mjesta. Primjerice, mekani kravlji sir dolazi iz dubrovačkog područja, dok tvrdi stari ovčji sir stiže s Paga, iz čuvene sirane Gligora. Pršut se, nadalje, nabavlja u Drnišu, a panceta u Konavlima. Kolači i kroasani peku se u hotelu, ali se kruh kupuje od zadarske Kroštule, Dubrovniku najbliže zaista dobre pekare.

one-suite-dorucak-soparnik

Voće je, naravno, ultra lokalno: grožđe se bere u  pelješkim i konavoskim  vinogradima, dok dinje, lubenice, breskve, smokve i jagode stižu iz obližnjih sela; jagode koje smo jeli dan utakmice Hrvatska- Francuska činile su nam se, možda i zbog viška adrenalina, najslađima i najmirisnijima ove godine. Džemovi se također proizvode u konavoskim i župskim OPG-ima.

Jogurt u One Suite fermentiraju sami, kao što sami rade i mlijeko od badema i od indijskih oraščića. U stalnoj je ponudi i zobeno mlijeko. Poširana jaja poslužuju se u malim, zgodnim posudicama, dok je najtraženije jelo internacionalnog porijekla.

one-suite-dorucak-jogurt

Ni One Suite nije izbjegao sudbinu većine svjetskih luksuznih hotela, u kojima gosti za doručak inzistiraju na dimljenom lososu. Doslovno za svakim stolom oko nas doručkovao se dimljeni losos, pa su poslužitelji svakih pola sata morali donositi nove tanjure s lososom, koji je toliko popularan da su u One Suiteu odlučili pripremati i tarte s dimljenim lososom.

one-suite-dorucak-quiche

Doručak je, naravno, jedna od glavnih legitimacija svakog dobrog hotela. Kad doručak uspije privući nehotelske goste, u što smo se uvjerili prošlu nedjelju u One Suiteu, to je za hotel priličan kompliment, osobito ako se doručak prezentira u kutnom prostoru na par kvadrata. Uz dobru pogođenu ponudu i zaista privlačan izgled hrane, jedan do razloga za uspjeh doručka u One Suiteu svakako su i cijene hrane i pića u tom novom hotelu, kojem na recepciji ponosno stoji Booking.comova ocjena od 9.7.

one-suite-dorucak-sir one-suite-dorucak-kruh

One Suite je jedan od rijetkih južnohrvatskih hotela, i jedini dubrovački, koji je uspio ujediniti luksuz (doduše neformalni), s cijenama koje su puno primjerenije Istri nego Dubrovniku, pa i Splitu. I taj koncept funkcionira, što pokazuje ne samo gužva tijekom doručka, nego i činjenica da su baš u nedjelju napunili i zadnji apartman. Gosti su, čini nam se, stigli par sati prije početka utakmice koja se navijački gledala u The Pubu, preko puta hotela. Gdje je nakon utakmice počelo slavlje kao da smo osvojili naslov prvaka.

one-suite-dorucak-sokovi

one-suite-dorucak-cinnamon

one-suite-dorucak-nut-milk

Navečer, poslije dulje šetnje rivama malih mjesta Župe Dubrovačke, vratili smo se u hotel na buteljku vina i koju fetu pršuta. Za stolom do našeg večeralo je četvero mladih Francuza, kojima je pobjeda otvorila apetit pa su valjda pojeli cijelu kuhinju. Zanimljivo je, međutim, da su bili vrlo pristojni i diskretni. Toliko tihi i diskretni da po njihovu govoru nitko ne bi zaključio kako je Francuska upravo postala svjetski prvak u nogometu.

one-suite-dorucak-nutella

one-suite-dorucak-vocna-salata

one-suite-dorucak-pjenusac

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.