Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Umro je Auguste Clape, jedan od najvažnijih proizvođača syraha na cijelom svijetu

auguste-clape

U 93 godini preminuo je Auguste Clape iz Cornasa, apelacije na Sjevernoj obali Rhone, gdje se vina proizvode od syraha. Clape je bio prvi vinogradar i vinar iz Cornasa koji je samostalno buteljirao vina, i to još od 1957. godine. U ono su doba svi drugi vinari iz tog područja prodavali vino velikim negocijantskim kućama.

Clape je za Cornas učinio otprilike isto što i Angelo Gaja za Barbaresco. U velikom ga je stilu stavio na vinsku kartu svijeta. Neke njegove berbe dobivale su po 100 bodova, a stara se godišta na sekundarnim tržištima danas prodaju za 500 i više eura po boci. 

cornas

Za razliku od Gaje, Clape je bio zakleti tradicionalist. Grožđe je fermentirao u betonu, da bi ga zatim odležavao isključivo u velikom starom drvetu. Starost njegovih vinograda kreće se između 40 i 90 godina, a grozdovi s osobito starih položaja ulaze u prešu skupa s peteljkama. Clape je osim Cornasa proizvodio i puno jeftiniji Cotes du Rhone (30 do 40 eura) koji smo više puta pili i koji nas je baš uvijek impresionirao svojom dubinom, kremastošću i svježinom.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Umro je Auguste Clape, jedan od najvažnijih proizvođača syraha na cijelom svijetu

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min