Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova ledena pita od tekile je genijalni ljetni koktel u tijelu kolača

pita-tekila-recept

Deserti inspirirani koktelima su žanr za sebe. Alkohol je prirodan saveznik kolača, a fantastične kombinacije premium pića, šećera i voća u koktelima prirodna su podloga za sve vrste pita, torti i kremastih deserata. Problem je što nije lako naći recepte koji zaista odražavaju karakter koktela. Srećom, ovih dana na Bon Appetitu smo naišli na ovu savršenu laganu ljetnu pitu Andyja Baraghanija koja se ne peče, inspiriranu Frozen Margaritama, jednim od najomiljenijih koktela na svijetu. Treba vam jako dobro vrhnje za šlag i dobra tekila. Ostalo je više nego jednostavno. 

Frozen Margarita pita

  • 6 žlica maslaca
  • 10 McVitie’s keksa ili graham krekera
    3 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 žličice punomasnog slatkog vrhnja, jako hladnog
  • 5 limeta
  • 33 ml kondenziranog mlijeka, zaslađenog
  • 3 žlice dobre tekile blanco

 

U malom loncu za umake na srednje jakoj vatri otopite maslac, pa pustite da se malo ohladi.

U zdjeli ili blenderu smrvite kekse. Dodajte šećer, 1/4 žličice soli i otopljeni maslac i sameljite dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.  Masu prebacite u plitki kalup za pite. Dobro utisnite prah da dobijte čvrsto dno, ne zaboravite utisnuti rubove. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Dok se pita smrzava, u zdjeli miksajte 3/4 šalice vrhnja dok se ne počne zgušnjavati. Gotovo je kad vidite da se stvaraju čvrsti vrhovi, trebat će 3-5 minuta.

Prerežite 4 limete napola, iscijedite sok kroz fino cjedilo. Trebali biste dobiti 1/2 šalice soka. Sok prelijte u zdjelicu i u njega umutite kondenzirano mlijeko, tekilu i preostalu sol. Mutite dok ne dobijete glatku tekućinu. U mješavinu limete, mlijeka i tekile pažljivo umiješajte pola tučenog vrhnja, miješajte odozdo prema gore i okrećite zdjelu. Kad se spoji dodajte ostatak vrhnja i ponovno pomiješajte.

Izvadite pitu iz zamrzivača, premažite kremom. Dnom žlice ravnomjerno rasporedite kremu do ruba pite. Pospite ribanom koricom limete. Pitu prije posluživanja držite u zamrzivaču najmanje osam sati ili još bolje preko noći. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.