Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZAPISI S D8 Kako Dalmatinci uništavaju dalmatinski turizam

krilo-jesenice

Ne možete upoznati Hrvatsku, a da ne upoznate D8.

D8 je 640 kilometara duga cesta koja vodi od slovensko-hrvatske granice kod Rijeke pa do krajnjeg juga naše zemlje. D8 je ono čemu smo tepali Jadranska magistrala, dok se nisu izgradile prave ceste. Današnja D8 pokazuje, međutim, pravo lice jednog dijela Hrvatske. Vozimo li se po Dalmatini, možemo steći dojam da smo u najuređenijoj zemlji na svijetu. Autoput Zagreb Split (zapravo Zagreb-Ploče) ugodan je, brz siguran i fizički baš dramatično lijep. I vodi u Split, jedan od najljepših i svemu usprkos urbanijih gradova mediteranske Europe.

S autoputa možete skrenuti i u lijepi Zadar i spektakularni renesansni Šibenik i ne bitno manje atraktivan Trogir. Siđete li, međutim, s Dalmatine na D8, vaša će se slika Dalmacije opako promijeniti. Lani smo se državnom cestom broj 8 provezli između Zadra i Šibenika. Riječ je o području punom kuća bez fasade, jumbo plakata s radikalnim političkim porukama i osjećaja potpune nesređenosti. Okej,mislili smo, ondje je rat divljao u svojim najbrutalnijim oblicima, što se nije moglo nadići ni dvadesetak godina poslije ratne pobjede.

Ovog smo ljeta, prije par dana, iz Splita skrenuli na D8 prema Omišu i Makarskoj. Prošli smo kroz Podstranu, Mimice, Duće, Krilo Jesenice , Staniće i nekoliko drugih mjesta, koja su potpuno upropaštena.  Na tom potezu punom lijepih plaža i prekrasnog mora, problem nije poluizgrađenost kao između Zadra i Šibenika, nego skandalozna preizgrađenost. Takozvane urbane vile i privatni hotelski pokušaji nemilice se obrušavaju s brda na cestu da bi bili što bliže plaži, gušeći bilo kakav prirodni životni prostor.

Na potezu D8 od Splita prema Makarskoj najveći problem nisu arhitektonska nedjela (premda bi većini arhitekata koji su projektirali te apartmane-vile-hotele trebalo trajno uzeti dozvolu za rad) , nego nevjerojatna urbanistička svinjarija, koja je od prelijepog dijela Dalmacije proizvela neku vrstu  slama s morem u dvorištu. Tko je god potpisivao urbanističke planove i građevinske dozvole u mjestima na D8 između Podstrane i Omiša, morao bi u zatvor zbog najteže devastacije hrvatskih prirodnih i kulturnih dobara.

Najsmješnija od svega jest posve izvjesna činjenica da će investitori u te grozne zgrade koje omeđuju Jadransku magistralu, s vremenom gotovo sigurno bankrotirati. Već smo prošle subote na D8 vidjeli barem petnaestak iznajmljivača s natpisima appartments (koji su zamijenili legendarne natpise zimmer frei). Iz godine u godinu takvih će natpisa na D8 biti sve više, jer apsolutno nitko tko raspolaže bilo kakvom relevantnom količinom novca, neće htjeti ljetovati u  pretrpanim favelama između Splita i Makarske. Tragično je što Dalmatinci, koji su tako brutalno i kičasto preizgraditi vlastitu obalu, ni u jednom trenutku nisu pomislili da zapravo uništavaju turizam u svojim malim mjestima i svoje buduće prihode.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.