Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Za dvije godine drastično bi se mogao smanjiti PDV na restorane?

restorani-pet-posto

Ovih su dana predstavnici vladajuće koalicije zaduženi za turističku industriju, održali neformalni sastanak u Ministarstvu turizma. Na tom je sastanku dogovorena platforma o poreznim rješenjima za hotele i restorane, koja bi sredinom idućeg tjedna trebala biti prezentirana ministru financija Zdravku Mariću.

Koliko smo uspjeli doznati, predlaže se da se od 2020. godine uvede značajno manji PDV za restorane, ali da se istodobno uspostavi puno oštriji nadzor restorana s nultom stopom tolerancije prema bilo kakvim financijskim nepravilnostima, poput izdavanja ponuda umjesto pravih računa.

Traži se i model kojim će se ugostiteljima zabraniti da otvaraju nove firme, kao vlasnice već postojećih restorana. Kad je, pak, riječ o hotelijerstvu, tu se ne bi išlo na smanjenje PDV-a, nego na uvođenja niza drugih mjera koje bi trebale izazvati sličan učinak kao smanjivanje PDV-a.

Zasad je, naravno, nemoguće procijeniti kako će Zdravko Marić i Andrej Plenković reagirati na ovu inicijativu. Međutim, s obzirom na lošiju turističku sezonu, jasno je da će svaka imalo racionalna Vlada morati povući poteze u korist ugostiteljstva i hotelijerstva.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.