Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krema od kukuruza šećerca s malinama i kupinama u Malom baru najbolji je ljetni desert koji smo dosad probali u gradu

Premalo pišemo o desertima. Nedovoljno često ih naručujemo. Dobar desert za doživljaj ručka može učiniti koliko i dobro glavno jelo, nekad i više. Neke od najboljih večera na kojima smo bili pamtimo po desertima, poput one u londonskom Capitalu koja je završila diskom od najbrutalnije čokolade s najboljom primjenom tartufa u desertima koju smo ikad iskusili. Ili najboljeg soufflea svih vremena, intenzivnog, jedva materijaliziranog oblaka mandarine u njujorškom WD~50 čijeg se okusa i nakon desetak godina sjećamo kao i one večeri kad smo izlazili iz restorana u Clinton Streetu.

Ti deserti po kojima pamtimo dane i trenutke ne moraju biti raskošni ni posebno elaborirani, mogu biti jednostavni, od par sastojaka, bez osobitih pretenzija, ali napravljeni s onim lijepim, gotovo sentimentalnim dodirom po kojemu se slastičari nerijetko razlikuju od chefova.

Upravo u ovu drugu skupinu spada mali desert koji smo danas neplanirano pojeli u Malom baru, na kraju brzog laganog ručka koji se sastojao od uobičajeno dobre povrtne tempure i salate od kozjeg sira.

Na kratkoj listi deserata u Malom baru barem dva su u pravilu sezonska. Trenutno jedan. Pored torte od čokolade s kremom od badema i limuna (u kojoj se osjećaju svi tonovi badema od orašastih do amareta i marcipana s finim akcentom korice limuna) i baklave s pistacijama, ljeto na meniju predstavlja krema od kukuruza šećerca s umakom od malina i svježim malinama i kupinama.

Mladi kukuruz jedan je od najljetnijih okusa uopće, tko se ne bi vratio u djetinjstvo kada je ljeto značilo samo slobodu i lakoću, kad smo sami kuhali i pekli klipove kukuruza i jeli ih usput, jureći s drugim klincima po plažama, kamenim kalama ili livadama do duboko u noć.

Sva slatkoća i svilena tekstura u prozračnoj, nježnožutoj  kremi u Malom baru dolazi od samog kukuruza šećerca. Umak,napravljen samo od tek ubranih, žarko crvenih malina punih života, desertu daje svježinu i vibrantnost, dok velike crne kupine ovaj nostalgični ljetni combo zaokružuju tamnim, suzdržanim, skoro likerskim okusom.

Teško je zamisliti desert koji bolje utjelovljuje ljeto, doba godine kada su sve što trebate jedne japanke, kupaći i sunce, jer sve ostalo je već oko vas i savršeno u svom prirodnom stanju. Ana Ugarković i njen tim taj su moment sa svojim poznatim senzibilitetom uspjeli dočarati ovim malim, posve nenametljivim desertom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.