Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Za večerašnju proslavu okrenite janje na ražnju i zalijevajte ga Zmajskim Porterom

zmajsko-janjetina

Budući da smo od početka Svjetskog prvenstva imali osjećaj da će završiti nečim velikim, tjednima smo raspravljali o tome što bi u ovoj rubrici posvećenoj nogometnoj hrani bio recept dostojan hrvatskog ulaska u finale. Jednom kad smo se navikli na pomisao da bismo mogli postati prvaci svijeta, janjetina na ražnju nametnula se sama. Uz zapaljene ražnjeve stoljećima su se savile pobjede u ratovima i na velikim sportskim natjecanjima, mlada janjetina pečena na ražnju je barbarsko jelo, simbol otpornosti i preživljavanja ali i jedna od najvažnijih hrvatskih gastronomskih delikatesa. Zato, za povijesnu utakmicu Hrvatske u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi 2018. za kraj akcije nogometnih recepata Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare, predlažemo da okrenete janje na ražnju i dobro ga zalijete Zmajskim Porterom. Pobjeda!

zmajsko-porter-id

Gastropreporuka Zmajsko Porter može se piti uz sve moguće kvalitetne kobasice, uz meso s roštilja ali i uz pikantna, ljuta ili kiseloslatka azijska jela jer baršunasta tekstura i dodir slatkoće u pivu ublažavaju snagu čilija i orijentalnih začina. Uz sočnu, slanu mladu janjetinu jednostavno će se stopiti.

JANJE NA RAŽNJU

  • 1 domaće janje
    sol (2 posto težine janjca)
    pivo, po želji

Nabavite domaće janje. Idealno s Cresa ili Paga, a ako ne možete do creske janjetine pokušajte s ličkom koja se sada u sezoni. Janje noć prije ili barem nekoliko sati prije pečenja dobro natrljajte krupnom solju iznutra i izvana.
Kad se janje stavlja na ražanj, ključna stvar je soljenje i učvršćivanje. Noge se učvršćuju klasičnom tehnikom provlačenja jedne noge kroz otvor na tetivi druge, trbušni otvor se posebno soli i zatvara se zapinjačima, a cijelo janje na ražanj se učvršćuje klinovima i žicom.
Treća bitna stvar je priprema vatre, koja se mora stalno održavati, isprva kao lagana vatra a kad se janjetina zagrije jaka, dok od mesa mora biti udaljena najmanje 60 centimetara. Janjci se peku dva do tri sata, ovisno o veličini. O tome treba li janjetinu premazivati pivom kako bi bila hrskavija a slanost bolje balansirana, mišljenja su podijeljena, ali nema spora o tome da meso tijekom pečenja treba stalno premazivati masnoćom, dakle komadićima slanine, maslinovim uljem i sl.
Janjetinu poslužite s mladim lukom, salatom od rajčice, polama od krumpira.

SVI NOGOMETNI RECEPTI KULTA PLAVE KAMENICE I ZMAJSKE PIVOVARE SA SVJETSKOG PRVENSTVA 2018.

 

FRANCUSKA:HRVATSKA 4:2

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.