Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Cedric Grolet je prvi slastičar u povijesti s milijun followera na Instagramu

Puno prije nego je proglašen najboljim slastičarom na svijetu u izboru World’s 50 Best restaurants, Cedric Grolet bio je zvijezda za milijune korisnika Instagrama. Pariška slastičarska scena je specifična; elitistička, pomalo konzervativna i zapravo nevelika, ako govorimo o zaista vrhunskim imenima. Grolet je jedan od prvih njenih pripadnika koji je taj hermetični svijet otvorio društvenim mrežama.

1 million #thanks 🌍

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Njegovi deserti poput hiperrealističkih imitacija voća, rubikovih kocki, skulpturiranih tartes i prekrasno dizajniranih kremastih kolača punih iznenađenja, postali su Instagram fetiš. Ljudi su prepoznali vrijednost Groletovog pristupa, bajkovitu maštu i strogu disciplinu u izvedbi, ker u njegovim desertima nema baš ničeg frivolnog ili podilazećeg. I tako je Grolet uz Jordija Rocu (i Dominiquea Anselmea iako je on druga priča) ikonografski lik suvremenog slastičarstva, jednako hvaljen u gastro i lifestyle medijima. Što njegov slučaj čini još zanimljivijim.

Dessine moi un dessert.. #art ✏️

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Glavni slastičar pariškog Le Meuricea još je kao osnovnoškolac usmjeren prema velikoj, klasičnoj karijeri. Rođen u obitelji restoratera, Grolet je odrastao u kuhinjama i restoranima. Već s 13 godina počeo je raditi u obiteljskoj pekarnici, a s 14 se specijalizirao za slastičarstvo i upisao jednu od boljih škola u Francuskoj, za koju je kao tinejdžer osvojio treće mjesto na nacionalnom natjecanju za Najboljeg šegrta, ugledne institucije koja velike francuske restorane i hotele upozorava na još nebrušene ali izuzetne talente. Ta je nagrada Groletu otvorila put za BTM, Brevet Technique des Métiers, najvišu moguću kvalifikaciju u slastičarstvu. Očekivanja je ispunio nizom pobjeda na najprestižnijim francuskim slastičarskim natjecanjima, koja su mu donijela i prve ozbiljne ponude za posao u Parizu.

#again 💡

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

#rubikscube ◾️

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Nakon kratkog staža u Le Meuriceu preoteo ga je Fauchon. Chefovi Christophe Adam i Benoit Couvrand Groletu su omogućili da zablista od Francuske do Kine, i kad se 2012. vratio u Le Meurice, vratio se kao zvijezda, jedan od najtraženijih mladih francuskih slastičara.

#fruits 🍊

A post shared by Cedric Grolet (@cedricgrolet) on

Njegov utjecaj danas se vidi u mnogim svjetskim luksuznim slastičarnicama i restoranima, uključujući zagrebački Time chefa Roberta Hromalića, koji je Groletu jedno vrijeme bio sous chef u Le Meuriceu. Čime  je Grolet osvojio milijun followera na Instagramu pogledajte OVDJE.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Cedric Grolet je prvi slastičar u povijesti s milijun followera na Instagramu

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min