Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I Lidl povlači smrznuto povrće zbog listerije. Povučen je Chira Francuski mix

lidl-zagreb

Lidl se priključio europskim lancima supermarketa koji masovno povlače smrznuto povrće nakon što je devet osoba umrlo od infekcija izazvanih patogenom listerijom. Kako je Ministarstvo poljoprivrede već obavijestilo javnost, do sada je u Hrvatskoj povučen Podravkin asortiman smrznutog povrća u paketima od 400 i 450 grama te Ledov smrznuti špinat. Lidl povlači Chira Francuski mix. 

Bakterija koja može biti smrtonosna ako se u hrani ne uništi kuhanjem, širi se od velikih Mađarskih proizvođača. Dosad je pronađena u Austriji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji. Prema podacima Europske uprave za sigurnost hrane, žarište bakterija je u kukuruzu šećercu koji se koristi u raznim mješavinama smrznutog povrća. Simptomi infekcije su groznica, bolovi u mišićima, mučnina i proljev. Najugroženije su trudnice, djeca i starije osobe slabijeg imuniteta.

Podravka i Lidl distribuiraju povrće mađarske kompanije Greenyard Frozen Hungary koje u Hrvatsku uvozi tvrtka Stanić d.o.o. Dosad su povučeni  Podravkin mladi grašak, grašak i mrkva, žute mahune, špinat, povrće za francusku salatu, Kraljevski mix, Ljetni mix, Brokula, Minestrone, Raskošni mix, Meksički mix, Mahune zelene, Povrće za juhu, zatim Ledov smrznuti špinat i spomenuti Chira Francuski mix iz Lidla. Povučeno povrće proizvedeno je u razdoblju od 13.08.2016. do 20.06.2018. godine, i prema tvrdnjama Ministarstva povučeno je iz predostrožnosti. Ovo je već druga velika kriza izazvana masovnim uvozom hrane najgore kvalitete, koja preko hrvatskih uvoznika dolazi mahom iz Mađarske i Poljske. Među najvećim kupcima takvog smrznutog povrća su hrvatski hoteli, u kojima će se ovoga ljeta hraniti stotine tisuća ljudi, tako da krizu još ne treba smatrati gotovom.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.