Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Devet ljudi u Europi dosad je umrlo od infekcija bakterijom zbog koje je povučeno Podravkino smrzuto povrće i Ledov špinat

smrznuto-povrce

Europski supermarketi masovno povlače smrznuto povrće iz hladnjača, nakon što je mađarski proizvođač objavio da sumnja kako je povrće kojim snabdijeva desetke distributera, uključujući Podravku preko tvrtke Stanić d.o.o., zaraženo bakterijom Listeria monocytogenes, patogenom koji u ljudski organizam najčešće dospijeva iz sirove hrane. Najmanje devet osoba dosad je umrlo od infekcija izazvanih ovom bakterijom, javlja Euronews, a pedesetak ih je primljeno u bolnice sa simptomima trovanja. Bakterija u smrznutom povrću dosad je pronađena u Austriji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji. Sumnja se da je žarište infekcije u kukuruzu šećercu. Listeria se u povrću može uništiti duljim kuhanjem, ali preživljava smrzavanje čak i na vrlo niskim temperaturama. Simptomi infekcije su groznica, bolovi u mišićima, mučnina i proljev. Najugroženije su trudnice, djeca i starije osobe slabijeg imuniteta.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede ovih je dana obavijestilo potrošače da su povučena gotovo sva pakiranja smrznutog povrća koje distribuira Podravka:
mladi grašak, grašak i mrkva, žute mahune, špinat, povrće za francusku salatu, Kraljevski mix, Ljetni mix, Brokula, Minestrone, Raskošni mix, Meksički mix, Mahune zelene, Povrće za juhu te Ledov smrznuti špinat. Riječ je o manjim pakiranjima, od 400 i 450 grama. Podravka i Ledo distribuiraju povrće mađarske kompanije Greenyard Frozen Hungary. Povučeno povrće proizvedeno je u razdoblju od 13.08.2016. do 20.06.2018. godine, i prema tvrdnjama Ministarstva povučeno je iz predostrožnosti. Ovo je već druga velika kriza izazvana masovnim uvozom hrane najgore kvalitete, koja preko hrvatskih uvoznika dolazi mahom iz Mađarske i Poljske.  Među najvećim kupcima takvog smrznutog povrća su hrvatski hoteli, u kojima će se ovoga ljeta hraniti stotine tisuća ljudi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.