Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKA POLUFINALNA ROŠTILJADA Za povijesnu utakmicu ispecite tone mesa s posebnim dodacima i tri vrste Zmajskog

zmajsko-polufinale-bbq

Vrijeme danas baš nije svugdje u Hrvatskoj idealno za roštilj, ali čeka nas povijesna utakmica za finale Svjetskog prvenstva i red je da se vatre zapale i ispeče pravi, veliki, raskošni roštilj. Za ovaj nogometni BBQ party odabrali smo neke od svojih najdražih varijanti za roštilj, s puno začina, umaka i sočne govedine, svinjetine i piletine, koji su puni okusa možda neuobičajenih za domaće navike roštilja, ali poznatih i slasnih, a i priprema je jednostavno relativna bilo da radite džem od karameliziranog luka i slanine za burger Josha Capona (burger&Barrel NYC) ili mirisne ljetne marinirane pečene paprike. Ovoga puta uz roštilj preporučujemo tri različita Zmajska piva, jer će svako na svoj način najbolje kliziti uz svoju vrstu mesa. Ako uz ovu roštiljadu nabavite Zmajsko Porter, Pale Ale i Pozoj, na roštilj slobodno bacite i par kobasica, ražnjiće od teletine ili ćevape.  Sve nogometne recepte Kulta Plave Kamenice i Zmajske pivovare pogledajte OVDJE.

zmajsko-porter-id

Gastropreporuka Zmajsko Porter može se piti uz sve moguće kvalitetne kobasice, uz meso s roštilja ali i uz pikantna, ljuta ili kiseloslatka azijska jela jer baršunasta tekstura i dodir slatkoće u pivu ublažavaju snagu čilija i orijentalnih začina. Ovdje će se odlično složiti sa začinjenom piletinom.

zmajsko-pale-ale-ID

Gastropreporuka Pale Ale, bazično Zmajsko pivo, univerzalno je svježe pivo koje se fino slaže s pizzom i s burgerima, sa spring rollsima i s većinom wrapova, idealno za punjena peciva i sendviče s mesom i sirom

pozoj-blt-ID

Gastropreporuka Gorko citrusni, alkoholni Pozoj svojom gorčinom reže masnoću u jelima, dok aftertaste grejpa i gorkih naranči  daje blagu gastronomsku dimenziju. Pozoj je, baš zbog lakoće s kojom kontrira masnoći i ugljikohidratima, idealan partner za niz drugih jela čistih okusa.

VELIKA NOGOMETNA ROŠTILJADA 

zmajsko-polufinale-rostiljada

Sastojci

Za hamburgere
za 4 osobe

  • 1/4 šalice kečapa
    1/4 šalice majoneze
    1 žličica vinskog octa
    1 žličica Worcestershire umaka
    krupna sol i crni papar
    6 ploški slanine
    1/4 šalice ulja
    1 veliki luk, srebrenac, nasjeckan (2 šalice)
    650 g mljevenog goveđeg vrata
    4 žličice dižonskog senfa
    4 ploški sira u listićima
    4 meka peciva, bijela ili od krumpirova tijesta, prerezana napola i tostirana
    4 kisela krastavca, narezana na tanke ploške

Za svinjetinu
za 4 odreska

  • 4 odreska od otkoštene svinjske plećke ili kotleti
    2 žlice koromača, sjemenke
    2 žlice gorušice. sjemenke
    1,5 žličica crnog papra u zrnu
    1 žličica drobljene crvene paprike
    1 žličica mljevenog cimeta
    sol

Za piletinu

  • 3 kg pilećih bataka ili bataka sa zabatkom
    3 žlice dimljene ljute paprike
    3 žlice crnog papra, svježe mljevenog
    3 žlice krupne soli
    1/4 šalice origana

 

Marinada za paprike

  • 8 rog paprika
    1/2 šalice ekstradjevičanskog maslinova ula
    1/2 šalice sherry octa ili crvenog vinskog octa
    2 žličice soli
    1,5 žličica meda

Zagrijte pećnicu na 180, trebat će vam za slaninu za hamburgere.

Prvo začinite svinjetinu. U tavi na srednje jakoj vatri tostirajte sjemenke koromača i gorušice. Stalno miješajte da ne zagore i izvadite čim puste mirise a gorušica počne pucketati. Trebat će oko 4 minute. Sjemenke prebacite u mlinac za začine ili mužar i sameljite. Dodajte papar, papriku i nastavite mljeti. Prespite u zdjelicu i dodajte cimet. Svinjetinu dobro posolite, uvaljajte u gusti sloj začinske mješavine pa stavite u posudu, pokrijte i pustite da stoji 1 sat.

Napravite umak za hamburgere. U zdjelici pomiješajte kečap, majonezu, ocat i Worcestershire umak. Posolite i popaprite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rebrasti pleh prekrijte papirom za pečenje. Složite slaninu na pleh i pecite 30 do 35 minuta da postane hrskava pa je ocijedite. Prženu slaninu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu srednje veličine. Za to vrijeme na umjerenoj vatri zagrijte veliku tavu i dodajte ulje. Pržite luk povremeno miješajući 15 do 20 minuta da omekša i dobije zlatnu boju. Posolite i popaprite pa dodajte slaninu.

Dok se umak kuha, napravite hamburgere. Oblikujte govedinu u 4 pljeskavice, palcem utisnite malo u sredini, posolite i popaprite s obje strane i premažite žlicom senfa.

Napravite marinadu za paprike. Sve sastojke za marinadu pomiješajte u zdjelici.

Pripremite roštilj i ispecite paprike. Trebat ćete dvije jačine vatre. Na čiste nauljene rešetke prvo stavite cijele paprike. Pecite dok se koža ne spali i dobije tamne mjehure, trebat će oko 15-20 minuta. Pečene paprike stavite u veliku zdjelu, pokrite plastičnom folijom i pustite da se ohlade.

Dok se paprike hlade, začinite piletinu. U velikoj zdjeli pomiješajte papriku, sol i papar pa u začine uvaljajte piletinu, mora biti potpuno pokrivena. Piletinu pecite na najjačoj vatri 5-10 minuta, ovisno o veličini komada. Mora malo pocrniti. Nakon toga je premjestite na slabiju vatru, pokrijte i nastavite peći okrećući batake nekoliko puta. Pečenu piletinu stavite u grill tavu i pustite da se ohladi.

Svinjetinu pecite na srednje jakoj vatri, ako imate toplomjer za meso slobodno ga koristite. Steakovi moraju biti medium pečeni, oko 145 stupnjeva na najdebljem dijelu, trebat će oko 5-7 minuta. Pečeno meso prebacite na dasku za rezanje, polijte s par kapi limuna i maslinovog ulja. Pustite da odmore 10 minuta.

Hamburgere pecite na jakoj vatri oko 3 minute sa svake strane.

Pečene paprike ogulite i stavite u marinadu. Narežite na trakice, stavite u zdjelu s pečenom piletinom i sve zajedno poslužite, posuto s malo svježeg začinskog bilja i još malo mljevenog papra.

.Prerezana peciva za hamburgere kratko tostirajte s unutarnje strane. Polovice peciva premažite s 1 žlicom umaka. Stavite hamburgere na donje polovice peciva, dodajte džem od luka i slanine, dovršite s kiselim krastavcima i poklopite gornjim polovicama peciva.
Meso poslužite sa salatama i malo ljetnog povrća (tikvice, patlidžani, rajčice) s grilla.

 

HRVATSKA:ENGLESKA 2:1

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.