Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Mex Cantini smo, prvi put u Hrvatskoj, jeli avokado s roštilja

mex-cantina-avokado

Avokado se, navodno, nikad termički ne obrađuje. Osobito se ne peče. Grilanje avokada toliko je sakrosanktni postupak, da se u Chopped, našem omiljenom televizijskom natjecanju za profesionalne kuhare, jednom vodila ozbiljna rasprava o tome smije li se avokado uopće stavljati na roštilj i je li takvo što teška uvreda meksičkoj gastronomskoj kulturi. Mislimo da nije, jer smo kriške avokada na roštilju prvi put probali još krajem 90-tih u newyorškom restoranu Mexicana Mama, smještenom blizu Lincoln Centra.

Mexicana Mama bio je prvi pravi meksički fine dining na Manhattanu, te ga se i danas smatra pretečom renesanse meksičke kuhinje, kad je riječ o Istočnoj obali Sjedinjenih Država. U Mexicani Mami su, dakle, uz medaljone jastoga u moleu s habañerom, uredno posluživali avokado na žaru, čija je zadimljena putrastost štitila jezik i grlo od pravedničke ljutine svirepog habañera. 

mex-cantina-sala1

U Hrvatskoj smo pečeni avokado prvi put vidjeli jučer u zagrebačkoj Mex Cantini, gdje jedemo od njenog otvaranja, punih dvadeset godina, i gdje su nam ga poslužili uz mekani, ali prepečeni ramstek u enchiladi. Musaka od tomatillosa, govedine,s sira i puno svježe rajčice bila je zato izvrsna.

mex-cantina-musaka

Mex Cantina ulazak u svoje treće desetljeće obilježava smanjenim jelovnikom, što je dobro, s puno autentičnih sastojaka, što je još bolje. Pa tako uz tomatillose i pečeni avokado na aktualnom meniju imamo i nekoliko jela s kaktusima, kao i pravi mole koji se, međutim, pojavljuje jedino u jednom pilećem jelu. Karta pića obogaćena je čitavim nizom koktela (Margarite su uvijek bile odlične) dok je vinska karta značajno reducirana. Mex Cantini bi pomoglo nešto preciznije kuhanje, ali riječ je o poštenom restoranu sa specifičnom ponudom, dobrim mesom i gigantskim porcijama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.