Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trump traži 61 stranog kuhara, konobara i sommeliera za svoj luksuzni resort na Floridi. Ovo su uvjeti i plaća

trump-m

Američki predsjednik Donald Trump, koji upravo aktivno pokušava uništiti američku useljeničku politiku strašeći građane “imigrantima koji će vrijednim Amerikancima oteti poslove i povlastice,” upravo je od Ministarstva rada zatražio dokumentaciju za uvoz 21 stranog kuhara i 40 konobara, sommeliera i sobara i sobarica za svoj luksuzni resort Mar-a-Lago na Floridi. Riječ je o zapošljavanju na određeno vrijeme, od listopada 2018. do svibnja 2019. na H-2 vizu kojom se u SAD-u može privremeno raditi u profesijama u kojima nema Amerikanaca koji su “sposobni, voljni i kvalificirani”. Ili kako su to komentirali američki mediji, poslovi se nude jer Trump Organisation koja vodi Mar-a-Lago “smatra da nijedan Amerikanac nije sposoban, voljan ili kvalificiran” za posao sezonskog kuhara ili posao u servisu. Istodobno s traženjem dozvole za uvoz radnika, Trump je na Twitteru napao politiku radnih viza Demokratske stranke ponavljajući strašenje gubicima radnih mjesta.
Trumpov resort nudi plaće od 12,68 dolara po satu za servis i 13,31 dolar po satu za kuhare. To je 10 posto ispod prosjeka plaća u istim profesijama na Floridi. Nacionalni prosjek kuharske plaće u Americi je 14,74 dolara po satu. Istodobno, godišnja članarina u Mar-a-Lagu košta 14.000 dolara, a upisnina je 200.000 dolara. Otkad je Trump preuzeo Mar-a-Lago, tamo je prema izračunima Buzzfeeda radilo 240 privremenih stranih radnika, a u svim Trumpovim kompanijama oko 480 stranaca. Zadnje takvo zapošljavanje imali su u vinariji Trumpova sina Erica, kad su na H-2 vize uvezli 23 strana radnika.
Uvoz radne snage na H-2 vize je kontroverzna tema u Americi. Sindikati upozoravaju da je dodjeljivanje poslova useljenicima s objašnjenjem da Amerikanci te poslove nisu voljni ni kvalificirani raditi vrlo sporna. O odurnosti činjenice da upravo Trump na ovaj način uvozi stotine radnika istodobno prijeteći američkim kompanijama za koje tvrdi da “ne koriste dovoljno američki bazen nezaposlenih” i uvjeravajući svoje birače da će propasti zbog imigranata, ne treba ni govoriti. N
Ako u Hrvatskoj još postoji kuhar ili konobar koji nema posao, što je teško vjerovati s obzirom na deficit ovih kadrova na domaćem tržištu, zimu može odraditi na Floridi. Plaćanje prekovremenih je “moguće ali ne zajamčeno.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.