Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova Punta Greca opako je, kompleksno terroirsko vino koje će trajati jako puno godina

punta-greca-g

Glavni enolog istarske vinarije Medea Marko Krstačić u ponedjeljak je u zagrebačkom baru Vivat Fina Vina predstavio novu berbu Punta Grece. Merlot Punta Greca već se prvim berbama nametnuo kao jedno od najboljih istarskih crnih vina. Novo izdanje iz berbe 2015. koje ovih dana izlazi na tržište, predstavlja još jedan važan korak naprijed. Čini nam se, naime, kako je berba 2015. izvukla ono najspecifičnije iz zaista specifičnog terroira Punta Grece.

Punta Greca je, naime, mali rt na jugu Istre, s tri strane okružen morem, čija pjena doslovno zapljuskuje vinograd. Zato merlot Punta Greca ne mora biti ono uobičajeno, voćno, visoko koncentrirano, bogato i lakopitko crno vino, što se očekuje od istarskih i hrvatskih merlota iz premium kategorije. Punta Greca posjeduje puno veći potencijal kad je riječ o mineralnosti, i o posebnosti aroma i okusa. Taj se potencijal prvi put realizirao u izvrsnom vinu iz 2015. godine, koje je napunjeno u točno 8043 buteljke.

medea-punta-greca-2015-ID
Nova Punta Greca ima duboki, kompleksni bouquet u kojem se uz arome crnog i crvenog voća, tamne čokolade i kože, osjete i neočekivani herbalni i začinski elementi. Okus je taman, koncentriran, lagano balzamičan ali i svjež, dok strukturu drže zreli, prilično intenzivni tanini, neočekivani za hrvatske merlote. Zahvaljujući takvoj strukturi, nova Punta Greca trebala bi jako dugo trajati. Naposljetku, dug, slatko slani, mineralan završetak više je nego impresivan.
Punta Greca iz 2015. godine, koju smo prvi put kušali iz bačve dok je još dozrijevala, spada među ona vina koja definiraju Istru kao zemlju vrhunskih crnih vina, i koja pokazuju da je Istra kadra proizvesti ozbiljna, krajnje ambiciozna vina visokog svjetskog ranga.

Gastropreporuka Punta Greca tipično je veliko vino za velike krvave steakove, najbolju janjetinu, vrhunsku divljač i klasična jela visoke kuhinje poput dobro napravljenog Wellingtona ili boeuf bourguignona, kao i za stare tvrde sireve.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.